UBS AM lanceert reeks aandelen-ETF’s onder artikel 9 van de nieuwe Europese SFDR-regelgeving

UBS Asset Management (UBS AM) lanceert vandaag een reeks aandelen-ETF’s die verder gaan dan de minimumnormen van de EU-klimaatbenchmarks die zijn afgestemd op het Parijs-akkoord. De UBS MSCI Climate Paris Aligned UCITS ETF’s zijn bedoeld voor beleggers die hun klimaatrisico’s willen verminderen en willen profiteren van de beleggingskansen die de klimaattransitie biedt.

De ETF’s volgen de MSCI Climate Paris Aligned Indices die portefeuilles samenstellen uit wereldwijde en regionale posities in bedrijven die de transitie naar een CO2-armere economie bevorderen en inspelen op de kansen die dit met zich meebrengt. De indexmethodologie sluit bedrijven uit die betrokken zijn bij controversiële wapens, tabak en thermische kolen. Ook bedrijven die inkomsten halen uit olie- en gas gerelateerde activiteiten worden uitgesloten.

De MSCI Climate Paris Aligned portefeuilles baseren zich op een aanpak die is gericht is op de optimalisatie van verschillende doelstellingen:

 • Het verminderen met ten minste 50% van de blootstelling aan fysieke risico's als gevolg van extreme weersomstandigheden
 • Het verhogen van het gewicht van bedrijven die profiteren van de kansen van de klimaattransitie
 • Het verhogen van het gewicht van bedrijven met geloofwaardige CO2-reductiedoelstellingen
 • Het in overeenstemming brengen van de beleggingen met de TCFD-aanbevelingen (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) en een klimaatscenario van 1,5 graden Celsius tegen 2050.

  Deze ESG-doelstellingen en -kenmerken kwalificeren de groep ETF's onder artikel 9-producten van de verordening van de Europese Unie inzake openbaarmaking van informatie over duurzame financiering (SFDR).

  Suni Harford, CEO van UBS Asset Management: "Nu de wereld overgaat op een CO2-armere economie, wil UBS AM vooroplopen in die transformatie en beleggers de oplossingen bieden die ze nodig hebben om hun portefeuilles hierop af te stemmen. We zijn verheugd om ons uitgebreide aanbod van duurzame ETF's verder uit te breiden met deze nieuwe reeks op Parijs afgestemde ETF’s. De producten maken het voor klanten mogelijk om klimaatrisico's proactief aan te pakken en tegelijk te profiteren van de kansen die voortvloeien uit het indammen van CO2-uitstoot."

  Clemens Reuter, Global Head of ETF & Index Fund Client Coverage at UBS Asset Management: “De op Parijs-afgestemde ETF's bieden beleggers de juiste portefeuillebouwstenen die het extra voordeel hebben om de beperking van de CO2-uitstoot en de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5°C te beperken. Deze lancering laat zien dat wij oplossingen in huis hebben die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen uit de nieuwe SFDR-regelgeving."

  De UBS MSCI Climate Paris Aligned UCITS ETF's zijn beschikbaar in vijf subcategorieën die een brede waaier aan regionale en wereldwijde posities dekken. De komende maanden volgen nog twee subcategorieën met een blootstelling aan de ACWI en Opkomende markten. De fondsen zullen genoteerd zijn op de belangrijkste Europese beurzen, waaronder Xetra, Borsa Italiana en SIX Swiss Exchange.

  Ubs etf kosten Ubs ets kosten