Mirova: ‘Greenium’ in groene obligatiemarkt leidt onterecht tot discussie over bubbelvorming

Green bonds staan meer dan ooit in de belangstelling van beleggers. Veel discussie is er momenteel over de ‘greenium’, ofwel de premie die beleggers betalen voor het groene karakter van de obligaties. Hoewel de greenium gezien kan worden als nieuwe alphabron voor vermogensbeheerders, wijst de hoogte ervan niet op een bubbel in deze markt.

Agathe foussard
Agathe Foussard
Dat schrijven portfolio managers Nelson Ribeirinho en Agathe Foussard van Mirova, onderdeel van Natixis Investment Managers in bijgevoegde paper.

De uitgifte van groene obligaties bereikte afgelopen jaar wederom een record, waardoor deze markt nu meer dan $900 miljard groot is. De onstilbare honger van beleggers naar groene obligaties heeft gezorgd voor de ‘greenium’ (een portmanteau van green en premium). Ze nemen dus genoegen met iets minder rendement vergeleken met wat ze kunnen krijgen op vergelijkbare, traditionele obligaties.

Green bond index

Groen beleggen bond index
Nelson ribeirinho
Nelson Ribeirinho

Sommige beleggers vrezen dat de markt voor groene obligaties oververhit raakt en er bubbelvorming optreedt. Maar het eigen model van Mirova weerspreekt dit. Zo bedroeg in januari van dit jaar de greenium slechts 2 basispunten op een obligatie met een looptijd van acht jaar.

Er is alleen niets homogeen aan de greenium. De hoogte ervan is per obligatie afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit, senioriteit en looptijd. De greenium is dan ook vooral dynamisch en moet constant gemonitord worden voor wie de vruchten ervan wil plukken.

Als bron van arbitragemogelijkheden, en dus van potentiële performance, is de greenium dan ook interessant voor vermogensbeheerders. Zo maakt een sterke toename van het greenium het mogelijk om curve-arbitrage uit te voeren tussen groene en conventionele obligaties en vice versa. De portfolio managers van Mirova zijn overigens niet van plan om hier veelvuldig gebruik van te maken, omdat het impactgehalte van de portfolio’s voorop staat.

Overigens is de greenium geen vaststaand gegeven. Het wordt nu vooral gevoed door een ‘buitensporig’ hoge vraag, maar het fenomeen zal uiteindelijk verdwijnen naarmate de markt voor groene obligaties groeit. Op dit moment staat de markt nog in de kinderschoenen en vertegenwoordigt ze ongeveer 2% van de totale obligatiemarkt.