Monex: Dollar levert in na bekendmaking Amerikaans inflatiecijfer

Hieronder volgt een kort commentaar van Ima Sammani, valuta analist bij Monex Europe op het van middag uitgekomen Amerikaanse inflatiecijfer dat naar 2,6% op jaarbasis is gestegen.

Het Amerikaanse inflatiecijfer van maart zorgde voor een tegenstrijdige reactie op de markten vanwege de boodschap van de Fed die stelt dat het monetair beleid ruim blijft, rentes laag blijven en kwantitatieve versoepeling voorlopig nog niet wordt afgebouwd. Inflatiecijfers boven de 2% - het jaarlijkse target voor de VS - zouden de Fed dan ook niet afschrikken, omdat de inflatie de komende tijd veel ruis met zich meebrengt vanwege de pandemie en hoge inflatie maar een tijdelijk fenomeen zou zijn.

Toch steeg EURUSD met haast een half procent binnen enkele minuten nadat het Amerikaanse inflatiecijfer op jaarbasis (2,6%) bekend werd gemaakt, en dit heeft alles te maken met de marktverwachtingen. Door de sterke boodschap van de Fed hielden de markten rekening met een cijfer zo gek als 3, 4 of zelfs 5%, terwijl ze wisten dat er aan monetair front toch niet op de cijfers zou worden gereageerd. Nu het daadwerkelijke inflatiecijfer in maart hoger dan het 2%-target bleek te zijn, bleven marktverwachtingen over monetair beleid daarom onveranderd na het uitbrengen van het inflatierapport.

Wel zwakte de dollar en rendementen op Amerikaanse staatsobligaties vrijwel meteen af, omdat de inflatie niet zo ver uit de bocht schoot als waar markten zich voor schrap hadden gezet.

Opwaartse risico's voor inflatie blijven hoog de komende tijd, vooral wanneer de economie heropent, maar hierover zal de Fed zich niet druk maken. Na jarenlang lage inflatie te hebben gezien, zullen beleidsmakers de inflatie boven de 2% enige tijd tolereren en terugdeinzen voor het idee dat er een beleidsreactie nodig is.

Dat zal de centrale bank weliswaar enige tijd kunnen volhouden, maar als de inflatiestijging aanhoudt, vooral als het gepaard gaat met een vlotter arbeidsmarktherstel, zal de Fed het moeilijker krijgen om haar oren niet te laten hangen naar de marktverwachtingen. USD zwakt af nadat markten meer hadden verwacht van inflatiecijfer maart.

Koers dollar zwakt af

Dollarkoers