BNY Mellon IM: Wereldwijde transities stuwen vraag naar koper

Er zal veel koper nodig zijn voor transities in de wereldeconomie die de komende jaren gestalte krijgen, zoals de uitrol van 5G en het in zwang raken van meer duurzame transportmiddelen. Tegelijkertijd kampt de kopermarkt met tekorten.

Dit sterkt Newton-portefeuillemanager Suzanne Hutchins van de Real Return strategie van BNY Mellon Investment Management in haar verwachting dat de prijs van ‘het rode metaal’ verder omhoog kan.

De huidige wereldwijde voorraad koper is ongekend laag door afgenomen productie en lage investeringen, onder meer als gevolg van de covid-19 pandemie, wijst Hutchins. Aan de vraagkant ziet ze verschillende trends die de vraag doen groeien.

Ten eerste is koper essentieel voor de productie van elektrische voertuigen (EV’s). Het wordt gebruikt in bijvoorbeeld de batterijen, elektromotoren, bedrading en voor de oplaad-infrastructuur. Het marktaandeel van volledig elektrische en plug-in hybride auto’s zal naar verwachting oplopen naar 19% van de totale markt in 2030 en 72% in 2040. Een andere factor die de vraag naar koper vergroot, is de uitrol van 5G-netwerken. Nieuwe voorzieningen zullen nodig zijn om aan de wereldwijd groeiende vraag naar complexe data te kunnen voldoen. Hieraan ten grondslag liggen onder andere meer flexibiliteit rond thuiswerken, de populariteit van digitale gezondheidsmonitoring en de verspreiding van mobiel bankieren.

Hoewel 5G draadloos is, is de inzet ervan afhankelijk van koper- en glasvezelkabels die nodig zijn om apparatuur aan te sluiten. Ook wordt koper gebruikt om 5G-basisstations en datacenters te bouwen.

“Mogelijk zitten we in de eerste etappe van een structurele ‘bull markt’ voor koper, hoewel de rit hobbelig kan zijn”, concludeert portefeuillemanager Hutchins.