US Wide Moat ETF van VanEck doorbreekt $ 500 miljoen-grens

 • Nieuwe kapitaalinstroom voor de VanEck Vectors Morningstar US Wide Moat UCITS ETF: nu meer dan $ 500 miljoen aan beheerd vermogen
 • Solide rendement: sinds de introductie in 2015 is de ETF-koers gemiddeld met meer dan 18% per jaar gestegen

  De VanEck Vectors Morningstar US Wide Moat UCITS ETF van vermogensbeheerder VanEck heeft de grens van $ 500 miljoen aan beheerd vermogen doorbroken. "Beleggers zijn op zoek naar de beste beleggingen en vragen zich daarom vaak af welke bedrijven duurzame concurrentievoordelen bieden. Bij veel bedrijven is er sprake van een beperkt concurrentievoordeel, terwijl bij andere bedrijven sprake is van een lange termijn voorsprong ten opzichte van de concurrentie", zegt Martijn Rozemuller, hoofd Europa bij VanEck.

  "Voor onze moatstrategie baseren wij ons exclusief op de Morningstar Wide Moat Focus Index", vervolgt Rozemuller. "Morningstar neemt in deze index alleen bedrijven op die beschikken over een zodanig 'brede slotgracht' (in het Engels 'wide moat'), waardoor zij zich van de concurrentie kunnen blijven onderscheiden. Voorbeelden van dergelijke economische moats zijn kostenvoordelen, schaalefficiëntie, netwerkeffecten, immateriële activa en ook hoge overstapkosten voor afnemers. Door deze brede moats zijn de toetredingsbarrières voor nieuwe marktspelers hoog. Voorbeelden van bedrijven die momenteel in de index zijn opgenomen, zijn Wells Fargo, Pfizer en Berkshire Hathaway."

  Deze sectoronafhankelijke strategie, die waardekansen binnen de gehele Amerikaanse markt identificeert, heeft aantoonbaar beter dan de S&P 500 gepresteerd. De historische rendementen laten een gunstige koersontwikkeling zien: de koers van de VanEck Vectors Morningstar US Wide Moat UCITS ETF is sinds zijn introductie in 2015 gemiddeld met meer dan 18% per jaar gestegen.

  De moatstrategie werd indertijd voor het eerst door Warren Buffett geformuleerd, en is dus bepaald geen nieuwe strategie. Toch kan deze strategie zich juist nu onder beleggers in toenemende populariteit verheugen. "Onder particuliere en professionele beleggers is de belangstelling voor onze ETF zeer groot. Het is duidelijk dat waardeaandelen momenteel zeer populair zijn en ook dat Amerikaanse bedrijven voor beleggers over de hele wereld aantrekkelijk zijn", aldus Rozemuller.

  Momenteel omvat de ETF-portefeuille 49 posities. De ETF streeft naar volledige replicatie van de index. Elk kwartaal wordt om en om één helft van de index herwogen. De Total Expense Ratio die in rekening wordt gebracht, bedraagt 0,49% per jaar.

  Details VanEck Moat ETF

  Vaneck moat etf