LGIM: Infrastructuurplan Biden goed voor 1%-punt hogere bbp-groei vanaf 2022

Het infrastructuurplan ter grootte van $2200 miljard van president Joe Biden voegt vanaf volgend jaar 1%-punt toe aan de Amerikaanse bbp-groei. Dat verwacht Jason Shoup, Head of Global Credit Strategy bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Shoup verwacht op de korte termijn nog weinig effect van het infrastructuurplan, omdat veel van de projecten die in het 10-jarige infrastructuurplan worden overwogen, niet onmiddellijk van start kunnen gaan. Maar in 2022 en daarna zal het infrastructuurplan van Biden met gemak voor een extra procentpunt groei van ’s werelds grootste economie per jaar zorgen. “Een belangrijke stijging”, aldus Shoup.

Definitiekwestie

Het zou het omvangrijke plan ten goede komen als onder Democraten en Republikeinen consensus volgt over wat precies infrastructuur is en wat niet. Vooralsnog zou nu bijna de helft van het pakket gaan naar woningen voor ouderen en invaliden, betaalbare en duurzame huisvesting, research & development en scholen en universiteiten. “Een buitenstaander zou kunnen oordelen dat 50% ervan dus geen infrastructuur behelst”, wijst Shoup.

Mogelijk dat Biden besluit het plan te financieren door middel van belastingverhogingen voor bedrijven van 21% naar 28% en een aanscherping van wereldwijde belastingregels. Dit zou echter negatief uitpakken voor risicovollere beleggingen zoals aandelen en bedrijfsobligaties.

Een ander risico waarmee beleggers rekening moeten houden is dat de uitgaven aan infrastructuur buitensporig hoog kunnen uitvallen. Dit zou kunnen leiden tot een positieve output gap en inflatie, hetgeen de Fed tot een renteverhoging kan bewegen.