BNY Mellon IM: Optimistisch over blijvend veranderde economie

BNY Mellon Investment Management ziet een aantal permanente veranderingen als gevolg van de pandemie, maar blijft overwegend positief over de vooruitzichten voor herstel en groei.

Dit schrijft het global economics and investment analysis (GEIA) team, onder leiding van chief economist Shamik Dhar, van de Amerikaanse assetmanager in een update. De economen en strategen zien vooral structurele veranderingen in de dienstensector en internationale handel.

De hardst door de pandemie getroffen bedrijven bevinden zich in de zogenaamde ‘close-contact’ dienstensector. Bijvoorbeeld restaurants en cafés kunnen snel opschalen naar niveaus van voor de pandemie, maar bijvoorbeeld de reisbranche – waaronder luchtvaartmaatschappijen en hotels – en de kantorenmarkt zullen wellicht nooit helemaal herstellen.

Een ander gevolg van de pandemie is de voorkeur voor kortere aanvoerlijnen. ‘Dit maakt deglobalisatie een ander thema dat impact heeft op de outlook’, aldus de strategen in een toelichting. ‘We kunnen internationale handel uiteen zien vallen in drie blokken.’ Hiermee doelen ze op een Europees, Amerikaans en Aziatisch blok.

De angst voor een inflatiescenario zien de strategen van BNY Mellon IM niet groter worden. Ze blijven bij hun eerdere taxatie van een 30% kans op oververhitting. Als rentes laag blijven zou dit zelfs positief moeten zijn voor risicovolle beleggingen, als aandelen, maar als rentes te snel oplopen niet. De grootste kans (40%) dichten ze evenwel nog steeds toe aan het scenario van een ‘good recovery’.

De negatieve scenario’s van te snel stoppen van stimulering of een terugval in lockdowns deelt het GEIA-team kansen van elk 15% toe.