Pimco: Economie opkomende markten zal flink aantrekken

Opkomende markten gaan de tweede helft van 2021 een sterk versnellende economische groei laten zien. Een hoge mate van natuurlijke immuniteit voor corona, hoge prijzen voor grondstoffen en een lage korte Amerikaanse rente liggen hieraan ten grondslag, stellen Gene Frieda en Pramol Dhawan, respectievelijk strateeg en hoofd Emerging Markets bij obligatiebelegger Pimco.

Volgens Frieda en Dhawan teisterde het coronavirus opkomende markten, maar is door een gunstige demografie en vaccin-uitrol de weg nu vrij voor een sterke economische groei in de tweede helft van het jaar.

Pimco concludeert dat opkomende markten gemiddeld beschikken over een jongere, minder kwetsbare bevolking. Slechts 7,4% van de bevolking is er 65 jaar en ouder, vergeleken met 18,4% in ontwikkelde markten. ‘In veel landen zijn deze jongere populaties al in hoge mate geïnfecteerd, waardoor een natuurlijke immuniteit ontstaat’, schrijven Frieda en Dhawan. ‘Die compenseert de late uitrol van vaccins, waardoor het risico op besmetting van het meest kwetsbare deel van de samenleving lager is.’

Een reeks externe factoren stuwt de economische groei van opkomende markten verder, zien Frieda en Dwahan. Een brede index van grondstoffenprijzen is terug op niveaus die sinds 2015 niet meer werden gehaald, na een herstel van 68% op jaarbasis. Dit vormt een potentieel belangrijke economische motor voor opkomende markten die afhankelijk zijn van de export van grondstoffen. Ook zijn de reële korte Amerikaanse rentes recentelijk gedaald tot het laagste niveau in 50 jaar, een ontwikkeling die beleggingen in opkomende markten zal ondersteunen.

Het herstel van opkomende markten zal niet evenredig verlopen, verwacht Pimco. Landen die sterk afhankelijk zijn van toerisme zoals Turkije, Thailand en de Dominicaanse Republiek laten waarschijnlijk een trager herstel zien.