Optimisme is een beetje terug, Shell liefde is over.

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 71 experts beantwoord.

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

1-maands verwachtingen

Vorige maand wat het optimisme verdampt. Per saldo waren er ongeveer evenveel optimisten als pessimisten. Dat bleek aardig uit te komen. De AEX kwam nauwelijks van zijn plaats. Netto +0,3%. En met het beetje dividend wat je als belegger ontving kwam het nog steeds niet boven de procent uit.

Voor juni zijn de professionals voorzichtig optimistisch geworden. 34% verwacht een stijging, 21% verwacht een daling. Sommige profs hopen wel dat de centrale banken de rente gedrukt kunnen houden. Als dat niet lukt, dan zijn de poppen aan het dansen.

De optimisten houden zich vast aan de heropening van de diverse economieën en de goede winstontwikkeling.

Aexaandelen

6-maands verwachtingen

Ook voor de langere termijn zien we een lichte opleving van het sentiment. 38% verwacht een stijging, terwijl 24% van een daling uitgaat richting het einde van het jaar.

Aandelen 2021

Speciale vraag

De speciale vraag ging deze maand over looninflatie. Ik heb de experts gevraagd of de lonen in de US nu flink zullen gaan stijgen. De mogelijke antwoorden waren: Aex koersen A. ja, dat zie je nu al
B. Uiteindelijk wel, als de inflatie zo hoog blijft
C. Nee, daarvoor is de werkeloosheid nu nog te hoog
D. Nee, voor de Corona crisis was dat ook al niet en toen was de werkeloosheid een stuk lager.

De experts zijn verdeeld. 21% ziet die looninflatie nu al. 32% verwacht het als de inflatie zo hoog blijft. Maar 16% denkt van niet omdat de werkeloosheid zo hoog is. En ook 31% denkt van niet, omdat de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt tov pre-Corona niet zoveel is veranderd. En toen klaagde men juist over het gebrek aan looninflatie. Tenminste centrale bankiers klaagden

Aandelenkeuzes mei

Verwachtingen aex

Bij de floppers hadden de experts het afgelopen maand uitstekend gezien. De drie grootste verliezers, JustEat Takeaway (-14%), Adyen (-7%) en Prosus (-6%) zaten er allemaal bij. Chapeau! De performance van de top portefeuille was minder uitbundig. Die liet per saldo een outperformance van een kleine procent zien. Dat was met name te danken aan de mooie koersstijging van Ahold.

Die hadden de beursexperts al lang op hun verlanglijstje staan. En in mei werden ze er eindelijk voor beloond. Een plus van 6%. Ik heb al enige boze mails ontvangen waarom die experts altijd maar voor Ahold kozen. De boze beleggers waren erg teleurgesteld en suggereerden manipulatie van de experts. Ik heb geen oordeel over deze opmerkingen. Maar wel is duidelijk dat het geduld van de experts werd dus beloond. En eens te meer blijkt dat het niet verstandig om emoties te laten meewegen in de beleggingskeuzes.

Aandelenkeuzes juni

Aandelen aegon shell

Ook voor juni blijft Ahold op het boodschappenlijstje staan. Dat lijstje wordt verder aangevuld met AEGON, Heineken en Prosus. Opvallend, want dat laatste aandeel stond afgelopen maand nog bij de floppers. JustEat Takeway blijft fier bovenaan staan bij de floppers, alleen met wat minder overtuiging dan afgelopen maand. Logisch na zo'n flinke koersdaling. Nieuw is IMCD op de tweede plaats. Dat bedrijf komen we niet zo vaak tegen. Op een gezamenlijke derde plaats staan Unibail Rodamco, Arcelor Mittal en Shell. Shell heeft of beter gezegd had toch altijd een warm plekje bij de experts. Met de uitspraken van de Nederlandse rechter lijkt deze liefde over. Men vreest dat de CO2 reductie ten koste van de winstgevendheid zal gaan.

Conclusie

Voorzichtjes gloort het optimisme weer. Vooral omdat de winststijgingen zo mooi zijn. Ahold is favoriet en Shell is in ongenade gevallen.