Barometer: Iets minder groei, iets meer inflatie

De economische groei zal weldra vertragen, maar de inflatiedruk kan nog een tijdje aanhouden. Beleggers moeten dus een defensievere houding aannemen.

Assetallocatie: aandelen op weg naar moeilijker terrein

Inflatie is de grootste zorg van beleggers geworden. De prijsdruk neemt duidelijk toe – de Amerikaanse kern-CPI in april bedroeg 3,0 procent op jaarbasis, het hoogste niveau sinds 1995. Het is echter minder duidelijk of de stijging tijdelijk is of wijst op een meer fundamentele verandering van de economische omstandigheden naarmate de wereld zich herstelt van de pandemie.

P> Onze analyse schetst op korte termijn een positief beeld. Verwijder Covid-gevoelige componenten uit de prijsmeters en de inflatie ziet er bescheiden uit, nadat ze in april nauwelijks is gestegen. (We verwijderen de prijzen voor vliegtickets, logies, tweedehands auto's, huurauto's, tv's, speelgoed en personal computers). Vooruitkijken is echter belangrijk en de kans op een stijging van de prijsdruk is groot.

Zelfs als er weinig bewijs is van een stijging van de lonen, beschikken de Amerikaanse consumenten over een ruim beschikbaar inkomen en hebben ze zo'n 2 biljoen dollar aan spaargeld opgebouwd. Als slechts een derde daarvan zou worden uitgegeven aan diensten – een grotere component van de CPI dan goederen – dan is het mogelijk dat de kerninflatie binnen een jaar tussen 3,5 en 4 procent schommelt.