Pimco: Groei en inflatie pieken, volatiliteit neemt toe

Na een ongelijk over sectoren en regio’s verdeeld herstel dit jaar, verwacht Pimco dat de wereldwijde groei volgend jaar afzwakt naar een nog steeds bovengemiddeld niveau. De inflatie zal naar verwachting komende maanden pieken.

Dit schrijven Tiffany Wilding, US Economist, en Andrew Balls, CIO Global Fixed Income, in een toelichting op de woensdag verschenen Cyclical Outlook van vermogensbeheerder Pimco.

Hoe hoog en tijdelijk de inflatiepiek zal zijn, hangt volgens de Pimco-experts vooral af van haperingen aan de aanbodzijde van de economie. Ze zien ‘verhoogde macrovolatiliteit zich vertalen in verhoogde marktvolatiliteit’. Voor beleggers betekent dit dat liquiditeit en flexibiliteit van de portefeuille komende tijd van belang zijn, om van deze ontwikkelingen te kunnen profiteren.

‘Nu de pandemie in een groot deel van de wereld aan het afnemen is, heeft stimulerend beleid waarschijnlijk ook een piek bereikt en zal dit de komende maanden een regelrechte rem op de groei worden. Ondertussen zijn verschillende centrale banken van ontwikkelde markten ofwel begonnen met het nemen van stappen in de richting van beleidsnormalisatie of hebben plannen om dit te doen’, wijzen Wilding en Balls.

De inflatie zien ze weer afnemen als tekorten, zoals aan halfgeleiders, afnemen. ‘Al met al voorspellen we dat de inflatie in ontwikkelde landen 2021 zal uitgaan op een gemiddeld jaarlijks tempo van 3%, alvorens terug te matigen tot 1,5% in 2022 – onder de doelstellingen van de centrale banken.’ Ze voorzien voorlopig nog geen verhogingen van de beleidsrentes.

Waarderingen zijn historisch hoog, dus raden Wilding en Balls beleggers aan geduldig te zijn. Voor mogelijke kansen kijken de Pimco-beleggers naar bijvoorbeeld hypotheekobligaties en bedrijfsobligaties in sectoren als financiële diensten, cyclische waarden en aan huizenmarkt gerelateerde bedrijven. Ook zien ze aandelen in sectoren als halfgeleiders, automatisering en duurzame ontwikkeling als kansrijk.