ABN AMRO ziet in cryptocurrencies vooralsnog geen beleggingscase

 • Vanwege de enorme belangstelling deelt ABN AMRO in een drieluik haar visie over cryptocurrencies
 • Gebrek aan toezicht en waardebepaling staan een belegging in cryptocurrencies vooralsnog in de weg
 • Cryptocurrencies leiden ook niet per definitie tot lagere correlatie en meer diversificatie in een portefeuille

  Cryptocurrencies kunnen zich verheugen in de warme belangstelling van beleggers, overheden en pers. Veelal met de vraag of crypto’s klaar zijn om onderdeel te worden van een beleggingsportefeuille. Volgens ABN AMRO zitten daar nog wel wat haken en ogen aan. De bank deed afgelopen half jaar onderzoek naar cryptocurrencies en presenteert zijn bevindingen in een drieluik. Vandaag publiceert het deel één: “Cryptocurrencies als belegging”.

  Gebrek aan regulering en transparantie

  ABN AMRO concludeert dat beleggen in cryptocurrencies nu nog te risicovol is omdat er nog veel onduidelijkheden zijn. Zo kwalificeren cryptocurrencies zich niet als financieel instrument en vallen ze niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. “Door dit gebrek aan regulering en transparantie hebben cryptocurrencies nog altijd een sterk speculatief karakter, waardoor er kans is op grote verliezen. Tevens is de toekomstige waardebepaling nog altijd lastig. Vanuit beleggingsoptiek vindt ABN AMRO het risico dat nu met cryptocurrencies gepaard gaat daarom niet wenselijk,” zegt Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO.

  Toegevoegde waarde voor de beleggingsportefeuille nog onduidelijk

  Als puur naar cryptocurrencies wordt gekeken als mogelijke belegging, ligt het risicorendementsprofiel volgens ABN AMRO het dichtst bij dat van venture capital. Daarbij zouden cryptocurrencies als beleggingscategorie in theorie tot een lagere correlatie en meer diversificatie in de portefeuille moeten leiden, maar uit onderzoek komt hierover geen eenduidig beeld naar voren. Alles bij elkaar moet daarom voorzichtig worden omgegaan met de vraag of cryptocurrencies in een beleggingsportefeuille horen, aldus de bank.