“Overweging aandelen nog handhaven, in ieder geval tot het einde van de zomer”

Optimix vermogensbeheer handhaaft voorlopig de overweging naar aandelen met daarbinnen een voorkeur voor conjunctuurgevoelige aandelen op basis van economische groei, verwachte winstgroei en aanhoudende monetaire en fiscale steun. Maar…, op een gegeven moment zijn de verwachtingen in de koersen verwerkt en bereikt het koersverloop een piek. Optimix verwacht dat deze piek aan het einde van de zomer bereikt wordt.

Dat zou een goed moment zijn om iets minder offensief in de wedstrijd te zitten en de defensie te versterken. Ook ligt het gevaar van nieuwe coronavarianten, verspreid door vakantievierders, op de loer. Optimix zal de tactiek in de tweede helft wel wijzigen als de omstandigheden daarom vragen.

Optimix profiteerde in het eerste halfjaar volop van de positief gestemde beurzen. Zo wist de gebalanceerde portefeuille (Optimale Mix) 10% rendement te boeken. “Met een overweging in aandelen hebben de door ons beheerde portefeuilles rijkelijk meegedeeld in de feestvreugde op de beurs. Bovendien betaalde onze beperkte blootstelling naar obligaties zich ook uit. Deze ‘veilige’ beleggingscategorie raakte, met name in het eerste kwartaal, uit de gratie”, aldus de beheerders.

Enkele hedge funds, die een lage correlatie hebben met de aandelenmarkt en weinig hinder ondervinden van de dalingen op de obligatiemarkten, leverden voor de portefeuille een positief rendement van 5% op.

Uitblinker binnen de aandelenselectie van Optimix was het Add Value Fund. Met een rendement van +32,6% deden de geselecteerde Nederlandse small- en midcaps het dit halfjaar uitstekend. Dit indrukwekkende resultaat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de posities in Nederlandse parels als ASMI (+55,3%) en BESI (+48,2%). Deze ondernemingen zijn actief zijn in de halfgeleidersector, waar grote tekorten de prijzen voor chips hebben opgedreven.