DWS lanceert groene bedrijfsobligatie-Xtrackers met artikel 9 SFDR-label

Vermogensbeheerder DWS betreedt de ETF-markt voor groene obligaties met de lancering van twee Xtrackers ETF's die beleggers toegang bieden tot de snelgroeiende markt voor groene bedrijfsobligaties. Tot nu toe werd de UCITS-markt voor groene obligatie-ETF's gedomineerd door producten die zich richten op het brede segment van groene obligaties. Dat zorgde voor aanzienlijke allocaties naar staatsobligaties en supranationale schuld.

De nieuwe Xtrackers ETF’s richten zich specifiek op de markt voor groene bedrijfsobligaties, en dat is baanbrekend te noemen in de ETF-markt.

De Xtrackers EUR Corporate Green Bond UCITS ETF en Xtrackers USD Corporate Green Bond UCITS ETF noteren vanaf vandaag op Deutsche Bӧrse. De ETF's maken gebruik van fysieke replicatie en volgen nieuw ontwikkelde Bloomberg Barclays-indices die gebruikmaken van MSCI ESG Research-data. De kwaliteit van de in aanmerking komende schuld wordt beoordeeld op basis van criteria van de Green Bond Principles (zie de sectie Note to editors).

Om voor een index in aanmerking te komen, moeten de obligaties een investment grade rating hebben. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor de financiering van klimaat- en milieuprojecten. Emittenten die in aanmerking willen komen, moeten voldoen aan ESG-criteria met betrekking tot MSCI ESG-ratings, engagementactiviteiten en passen een filter toe om controversiële sectoren uit te sluiten.

De indices zijn ontwikkeld met behulp van ESG-standaarden van DWS en zijn zo ontworpen dat ze voldoen aan de artikel 9-kwalificatie onder de SFDR-regelgeving van de EU. Dit betekent dat ze vallen onder financiële producten die duurzaamheid specifiek als beleggingsdoelstelling hebben.

Michael Mohr, DWS Head of Passive Product Development: "De uitgifte van groene obligaties neemt een vlucht, maar de meeste groene obligatie-indices richten zich op staatsobligaties en supranationale obligaties. De nieuwe Xtrackers US dollar en EUR groene obligatie-ETF's zijn zo samengesteld dat ze beleggers blootstelling bieden aan het bedrijfs- en bedrijfsgerelateerde obligatiesegment van deze zich snel ontwikkelende markt. Dit biedt beleggers in bedrijfsobligaties een aantrekkelijk alternatief voor traditionele en andere ESG-producten.”

Quintet, de private bank met hoofdkantoor in Luxemburg, is seed-investor van de ETF's en zal de producten inzetten in haar discretionaire portefeuilles. De bank werkte tijdens de productontwikkelingsfase nauw samen DWS. Hierdoor voldoen de ETF’s aan de wensen van de beleggers.

"Wij streven ernaar om duurzaamheid de standaardaanpak te maken voor al onze klanten", zegt James Purcell, Group Head of Sustainable Investment bij Quintet. "Daar hoort ook bij dat we samenwerken met een wereldwijd toonaangevende partij als DWS. Met een dergelijke samenwerking kunnen we innovatieve producten aanbieden die voldoen aan de behoeften van klanten en tegelijk helpen om de urgente klimaatuitdaging aan te pakken."

Beide ETF’s hebben een jaarlijkse all-in fee (total expense ratio) van 0,25%. Een in EUR gedekte aandelenklasse van Xtrackers USD Corporate Green Bond UCITS ETF is ook genoteerd.