Capital Group: 5 lessen voor beleggers na de pandemie

Voor een belegger met meer dan drie decennia ervaring zijn de voorbije 16 maanden zowel zeer pijnlijk als ongelooflijk leerzaam geweest, zegt Steve Watson, portfoliomanager bij Capital Group. Dit zijn de vijf lessen die hij tijdens de pandemie heeft geleerd of opgefrist en die hij vandaag in zijn portefeuilles toepast:

Een crisis is onvermijdelijk

Niemand had de pandemie kunnen voorspellen, maar achteraf gezien blijkt het altijd goed om rekening te houden met een kans dat een hausse kan stoppen, hoe ongelooflijk die ook was. Tegelijk toont de geschiedenis dat we ook steeds weer uit een crisis geraken.

De geschiedenis is geen exacte wetenschap

De geschiedenis herhaalt zich niet altijd op de manier die je zou verwachten. Je trekt snel verkeerde parallellen, en dat heb ik ook gedaan tijdens de eerste maanden van de COVID-crisis. Iets besluiten over COVID op basis van de SARS-epidemie bleek een vergissing, en veel beleggers waren niet voorbereid op de omvang en duur van deze pandemie. Maar aan de andere kant was ik ook verrast door de snelheid en de kracht waarmee regeringen ingrepen - zowel op vlak van begroting als qua monetair beleid.

Beleggen in zowel groei als waarde, op het juiste instappunt

Ondanks mijn voorkeur voor waardebeleggen, blijf ik sterk geloven in de veerkracht van de techsector. Het instapmoment is namelijk heel belangrijk; veel van mijn beleggingen in de techsector zijn beleggingen op de lange termijn die ik deed voordat de markt het potentieel erkende. Ik koop uiteraard graag aandelen wanneer ze goedkoop zijn, maar ik houd ze ook graag lang genoeg vast tot de markt de echte sterkte van het bedrijf in kwestie waardeert.

Dividenden spelen een belangrijke rol

Het huidige, niet eerder vertoonde monetaire beleid, gekoppeld aan de voorkeur van de markt voor snelgroeiende ontwrichters, heeft heel wat historische normen overboord gegooid. Toch blijft het dividend als transfer van waarde belangrijk voor beleggers. In mijn ogen is het zelfs belangrijker dan ooit. Daarom blijf ik een aantal grote dividendbetalers, evenals dividendgroeiers, in mijn portefeuilles houden. Simpel gezegd, voor de pandemie hield ik al van dividenden en nu houd ik er nog altijd van.

Koperprijs stemt positief

Zoals bekend heeft de prijs van koper de aparte eigenschap om het pad van de wereldeconomie te voorspellen. Eind maart bereikte de koperprijs zijn laagste punt. Nu vertelt ze ons dat de economie zich sterk aan het herstellen is en dat waarschijnlijk verder blijft doen. Op termijn kan koper waarschuwen voor toenemende inflatiedruk, maar voorlopig vormen inflatie en hogere rentevoeten nog geen bedreiging voor de wereldwijde aandelenmarkten.