MFS: Omzetgroei bedrijven neemt af

Het afgelopen jaar hebben we gezien dat bedrijfswinsten sterk zijn gestegen. Maar de komende periode tijd zullen veel bedrijven minder goed draaien, stelt beleggingsstrateeg Robert Almeida van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS in zijn nieuwe Strategist Corner ‘It’s the second mouse that gets the cheese’.

“Wij denken dat de omzet veel minder hard toeneemt. De markt, die geldt als het slimste jongetje van de klas, weet dit al. Het gaat niet zozeer om hoe hard de omzetten dalen, maar hoe groot die val zal zijn. Begrijpen welke bedrijven de grootste klap krijgen en welke het veerkrachtigst zijn, is van essentieel belang voor beleggers", aldus Almeida.

"En dit terwijl de bedrijfswinsten het afgelopen jaar zo sterk stegen. Dit kwam onder meer omdat bedrijven als gevolg van de lockdowns drastisch hebben gesneden in de kosten. Daarnaast nam de vraag naar allerlei goederen na de lockdown toe en dit werd nog eens versterkt door coronacheques die werden uitgedeeld om huishoudens aan te sporen om weer geld uit te geven. Dit gebeurde vooral in de VS", weet Almeida.

Dit alles resulteerde in een winstexplosie, maar die is inmiddels ingeprijsd en de risico’s die boven de markt hangen zijn momenteel veel groter dan de kortetermijnbeloningen, zegt Almeida. “Beleggers doen er goed aan om uit te zoeken welke bedrijven de stijgende kosten kunnen doorberekenen en de nodige maatregelen nemen om aan de ESG-normen te voldoen “Beleggers, de verschaffers van kapitaal, eisen verandering en veranderingen kunnen soms heel duur zijn “, aldus Almeida.

"Wij verwachten dat dure beursfondsen die minder goed presteren dan verwacht, zullen worden afgestraft. Aandelen en obligaties die voldoen aan de verwachtingen worden schaarser en kunnen het daardoor fors beter doen dan de markt. Dit omdat er een ‘schaarste-premie’ aan komt te hangen.”