De voordelen van actief beleggen in China zijn groter geworden

Met de snel wijzigende regelgeving moeten beleggers in Chinese aandelen een actieve beleggingsaanpak hanteren. Kiran Nandra, Senior Product Specialist.

Beleggers worden er regelmatig aan herinnerd hoe uniek China is. Meestal gaat het om positieve verrassingen, zoals de indrukwekkende opleving van de Chinese economie na de COVID-19-pandemie. Maar de laatste tijd hebben een reeks schokkende gebeurtenissen pijnlijk duidelijk gemaakt dat Chinese activa niet geschikt zijn voor een passieve 'buy and forget'-strategie.

De voorbije maanden heeft Peking de markten op een aantal manieren verrast. Er werd streng opgetreden tegen de technologiesector en Chinese bedrijven die in het buitenland genoteerd staan. Maar toen de regering de private sector voor naschoolse bijlessen - die naar schatting zo'n 100 miljard dollar waard is - een winstverbod oplegde, voelden beleggers echt het belang van de interventies van Peking. Dat werd nog versterkt toen een vijfjarenplan voor een strikte nieuwe regelgeving werd voorgesteld, met name voor technologiebedrijven.

De unieke risico's van beleggen in Chinese aandelen komen hierdoor in de schijnwerpers te staan. Zelfs op de relatief veiligere binnenlandse markt voor Chinese A-aandelen nam de onrust toe. Dat is belangrijk voor beleggers in aandelen van opkomende markten - zelfs voor beleggers die geen directe posities in Chinese aandelen hebben. En dat geldt vooral voor wie in indexfondsen belegt, gezien de zware wegingen van China in belangrijke marktbenchmarks.

Schokken in het systeem

De eerste indicatie van problemen kwam eind 2020, toen de Chinese regering enkele dagen voor de afronding van de transactie de record beursgang ter waarde van 35 miljard dollar en de dubbele beursnotering in Shanghai en Hongkong van Ant Financial afremde. De technologiebedrijven kwamen verder onder druk te staan door de inspanningen van de Chinese regelgevers om hun monopoliemacht te verminderen, wat blijkbaar deel uitmaakte van het streven van de overheid naar 'gelijkheid tegenover efficiëntie'.

Afb. 1 - De prijs van onzekerheid
MSCI China Total Return Index, USD. Gebaseerd op 01.01.2020 = 100

Msci china

Bron: MSCI, Bloomberg, Pictet Asset Management. Gegevens uit de periode 01.01.2000 tot 13.09.2021. Chinese aandelen die in het buitenland genoteerd staan, zorgen voor specifieke problemen. Niet in het minst omdat veel sectoren officieel gesloten zijn voor buitenlandse eigenaars en de holdingstructuren die zijn gecreëerd om buitenlandse noteringen mogelijk te maken zich in een juridisch grijs gebied bevinden.1 En hoewel veel bedrijven dubbel genoteerd zijn, is er nog steeds een verhoogd niveau van gevoeligheid rond het type notering.

De Chinese voetafdruk

Beleggers die Chinese aandelen aanhouden via allocaties aan emerging markt-indices voelen ook de pijn.
Zwaargewicht

China msci

Bron: MSCI, Bloomberg, Pictet Asset Management. Gegevens van 13.09.2021
De omvang van de Chinese economie en het volwassen karakter van de aandelenmarkt maken China tot een kolos in emerging market-indices. Chinese aandelen wegen momenteel voor 35 procent mee in de MSCI Emerging Markets Index. En dankzij de beslissing van de MSCI om vanaf 2019 de in China genoteerde aandelen of A-aandelen op te nemen in de aandelenbenchmarks zal de weging van het land in de index toenemen.

Door deze steeds grotere weging – die ook een bewijs is van het succes van Stock Connect, een regeling die buitenlandse beleggers in staat stelt om op de beurs van Shanghai en Shenzhen genoteerde effecten op de beurs van Hongkong te verhandelen – zou de markt van het Chinese vasteland uiteindelijk kunnen concurreren met Wall Street. Maar dat gaat gepaard met belangrijk voorbehoud.

Zelfs al waren de binnenlandse A-aandelen van China een relatief veiligere keuze tijdens de sell-off, nu de investeringsstromen naar A-aandelen sterk blijven, nemen ook daar de risico's toe. 2

Chinese uitdagingen

De regelgevingsinterventies van Peking in het afgelopen jaar hebben enkele van de grootste risico's voor beleggers benadrukt. Een goed inzicht in de Chinese politiek is van groot belang. Andere factoren trekken misschien minder de aandacht, maar zijn ook belangrijk voor beleggers om rekening mee te houden.

De eerste is bestuur. De Chinese markt hanteert voor haar bedrijven een heel andere regelgeving dan die in de meer ontwikkelde markten. En dus verschuift voor actieve beleggers de nadruk naar het nastreven van positieve ESG-praktijken wanneer ze in gesprek gaan met deze bedrijven. Terwijl Chinese bedrijven die ook genoteerd staan in Hongkong of New York – verhandeld als H-aandelen of American Depository Receipts – moeten voldoen aan strenge governancerichtlijnen, zijn minderheidsaandeelhouders op het vasteland aanzienlijk minder wettelijk beschermd. Door een index te kopen, is het onmogelijk om het slechte van het goede te onderscheiden.

'China mag dan de toekomst van beleggen zijn, het is een toekomst vol mogelijke valkuilen.' Ten tweede is er de kwestie van concentratie. De A-aandelen die zijn opgenomen in de MSCI-indexen zijn vooral financiële aandelen en industriële aandelen van de oude economie. De eerste zijn kwetsbaar voor de hoge rente van de bedrijfsschuld in China. De MSCI China Index is in dollartermen met meer dan 30 procent gedaald sinds zijn piek in februari - toen de markt uitgelaten was over het vermogen van China om de pandemie te overwinnen en te profiteren van een wereldwijd herstel.

De derde factor is het macro-economisch beleid. Peking slaagde er op een schitterende manier in om de economie uit de scherpe, door de pandemie veroorzaakte neergang te halen. Hierdoor was China de eerste grote economie die zich op de meeste vlakken herstelde tot boven het niveau van vóór de pandemie. Het land was net zo succesvol na de wereldwijde financiële crisis van tien jaar geleden. Maar voor beleggers bepaalt het detail welke activa voordelig zijn. Richt de overheid haar inspanningen op de binnenlandse vraag of op de exportsector? Is het primaire mechanisme niet-financiële kredietcreatie of zijn er overheidsuitgaven aan verbonden?Ten slotte blijven de regelmatige opschortingen van de handel beleggers in A-aandelen parten spelen.

Het is relatief gemakkelijk voor bedrijven die op het vasteland genoteerd staan om de handel in hun aandelen op te schorten, en dit voor een periode tot zes maanden. Zo had in 2015 de helft van alle bedrijven met A-aandelen hun aandelen geschorst tijdens hevige turbulentie op de aandelenmarkten.3

De openstelling van de aandelenmarkt van het Chinese vasteland voor buitenlandse beleggers biedt enorme mogelijkheden. Maar het is een slechte keuze om ze te kopen via passieve, geïndexeerde producten. Door vast te houden aan de weging van het aandeel door een indexaanbieder worden beleggers blootgesteld aan een aantal risico's. Ze hebben een te grote positie in de meest kwetsbare sectoren, omdat de Chinese economie een aanzienlijke herbalancering doormaakt. En het laat hen niet toe om rekening te houden met de verschillen tussen bedrijven wat betreft corporate governance. China mag dan de toekomst van beleggen zijn, maar het is een toekomst vol mogelijke valkuilen voor niet-ingewijden.

[1] https://www.ft.com/content/
[2] Bloomberg Intelligence 11.08.2021 “China-HK Stock Connect Flows”
[3] “Chinese stock suspensions a ‘visceral’ issue for investors,” Financial Times 05.06.2018, https://www.ft.com/content/
MSCI China marktwaarde als percentage van MSCI All Country World Index en MSCI EM Index