LGIM: Wanbetaling op high yield-obligates zal dalen

De kredietkwaliteit op de markt voor high yield-obligaties stijgt. Daardoor zal het percentage wanbetalingen (de ‘default rate’) in de toekomst verder dalen, stelt Martin Reeves, portfoliomanager bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management(LGIM). Volgens Reeves is deze trend nog niet volledig in de koersen verwerkt.

Het percentage obligaties met een BB-rating (de meest kredietwaardige high yield-obligaties) is opgelopen tot 51% van de index, terwijl het historische gemiddelde rond de 40% schommelt. De minst kredietwaardige stukken maken nu 14% van de markt uit (was 19%). Reeves: ‘Deze verandering is een wereldwijd fenomeen, dat volgens ons leidt tot een lager aantal toekomstige wanbetalingen.’

De financieringskosten van high yield-bedrijven (ondernemingen met een relatief lage kredietwaardigheid) zijn steeds verder gedaald, hetgeen de vrije kasstroom verhoogt en de kans op wanbetaling verkleint. Gaat een stijgende rente niet roet in het eten gooien? LGIM denkt dat de marktrente behoorlijk kan stijgen voordat het daadwerkelijk leidt tot hogere financieringskosten. Dat komt omdat bedrijven pas bij herfinanciering kunnen profiteren van een lagere rente. Bestaande Europese BB-obligaties bijvoorbeeld hebben een rentecoupon van gemiddeld 4%. Bij herfinanciering zijn ze slechts 2% kwijt – een halvering van de kosten. Bij een rentestijging tot 4% dalen de kosten nog altijd, al wordt het voordeel kleiner.

Reeves benadrukt dat steeds meer bedrijven met hoge schulden kiezen voor de ‘leveraged loans’-markt (verhandelbare hefboomleningen) om zich te financieren, in plaats van de uitgifte van nieuwe high yield-obligaties. De leenvoorwaarden (bijvoorbeeld ten aanzien van onderpand) in de leningenmarkt worden steeds losser (‘covenant light’), aldus LGIM. Beleggers op de leningenmarkt moeten zich volgens de vermogensbeheerder bewust zijn van de risico’s die deze ontwikkeling met zich meebrengt. Zorgen over kredietwaardigheid worden feitelijk verplaatst van de high yield-obligatiemarkt naar de leningenmarkt.

De langdurig lage rente heeft nog een ander gevolg, stelt Reeves. Geld lenen is dermate goedkoop dat strategische kopers private equity-partijen kunnen overbieden bij de overname van bedrijven.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.