VanEck op koers: belegd vermogen in Europa door de $ 7 miljard

ETF-aanbieder VanEck zag in het lopende boekjaar de vermogensinstroom verder toenemen: in november bereikte het belegd vermogen in Europa een niveau van $ 7 miljard (ongeveer € 6 miljard).

"Het nieuwe belegde vermogen was bestemd voor een breed scala aan strategieën", legt Martijn Rozemuller, CEO van VanEck Europa, uit. Vooral beursgenoteerde fondsen (ETFs, Exchange Traded Funds) waren populair. Momenteel zijn beleggers bijvoorbeeld zeer geïnteresseerd in de innovatieve halfgeleider-ETF en vastgoed-ETF van VanEck. Ook de ETFs rond de thema's waterstof-, digitale assets en blockchains zijn populair. "Onze halfgeleider-ETF is een goed voorbeeld. Deze ETF is de eerste ETF voor de halfgeleidersector. Al na een half jaar werd de grens van $ 500 miljoen doorbroken en inmiddels heeft hij al ruim $ 800 miljoen belegd vermogen ." Ook de nieuwste crypto-ETNs voor onder andere Solana en TRON ondervinden veel interesse van beleggers.

"In 2021 konden we verschillende thematische ETFs eerder op de markt brengen dan onze concurrenten", merkt Rozemuller op. "Daar zijn we natuurlijk trots op, maar het is geen reden tot zelfgenoegzaamheid. We hebben al onze energie en creativiteit nodig om deze koers voort te kunnen zetten en ook in de toekomst innovatief en flexibel te blijven." Beursgenoteerde indexfondsen mogen zich de laatste tijd in een grote belangstelling verheugen en behoren tegenwoordig tot de standaarduitrusting van beleggers. Beleggingen in deze fondsen kunnen tot verlies leiden. MSCI World, de meest gebruikte index voor wereldwijde aandelen, is in de afgelopen twaalf maanden bijna 30% in waarde gestegen. "De populariteit van passief beleggen neemt nog steeds toe", stelt Rozemuller. "Daarnaast blijven we echter ook onze actief beheerde strategieën onder de aandacht brengen."

In 2012 breidde de wereldwijd opererende vermogensbeheerder VanEck zijn activiteiten in Europa uit met actieve fondsen. In 2015 volgde de introductie van de eerste drie UCITS-ETFs. In de jaren daarna bouwde VanEck zijn aanbod voortdurend uit met innovatieve thematische producten. Het aanbod van VanEck voor Europese beleggers bestaat momenteel uit 28 ETFs, 5 ETNs (Exchange Traded Notes) en 4 actief beheerde fondsen.