BlackRock houdt vertrouwen in aandelenmarkten, ondanks omikronvariant

Omikron, de zeer besmettelijke variant van het coronavirus die wereldwijd opduikt, kan schadelijk zijn voor de economische activiteit en groei, en het risicosentiment. Toch blijven de experts van het BlackRock Investment Institute positief over aandelen, schrijven ze in het wekelijks marktcommentaar. “Zolang de coronavaccins en -behandeling effectief blijven, vertraagt de omikronvariant alleen de herstart van economische activiteit. We zien een terugtrekking uit de aandelenmarkt niet voor ons: minder groei nu betekent juist meer groei later.”

Vooralsnog maken de experts zich geen zorgen over ‘het grote macro-plaatje’. Dat komt vooral doordat aandelen nog steeds worden geholpen door de negatieve reële, voor inflatie-gecorrigeerde, yields. Die waren voor het virusnieuws weliswaar wat opgelopen, maar zweven nog altijd rond recordlaagtes. Een gevolg van de meer gedempte reactie van centrale banken op de inflatie. BlackRock verwacht dat de reële yields vanaf nu weer wat zullen stijgen, maar binnen het inflatoire klimaat nog steeds historisch laag blijven. Dat is goed nieuws voor aandelen, zeker ten opzichte van cash en nominale obligaties.

Door de opkomst van omikron is de rente op staatsobligaties afgelopen week sterk gedaald, maar volgens BlackRock blijft de grote lijn stijgend. “We denken dat de Fed in 2022 met een renteverhoging komt, als de economie zichzelf weer kan redden. Dat vormt een uitdaging voor de vooruitzichten voor nominale obligaties. Wij denken dat aandelen een hoger risicogecorrigeerd rendement bieden en als buffer kunnen dienen tegen inflatierisico’s – vooral als de rente relatief laag blijft.”