LGIM: Omikronvariant goede gelegenheid voor meer risico in portfolio

De opkomst van de Omikronvariant van het coronavirus biedt beleggers de gelegenheid om meer risico toe te voegen aan de portfolio. Dit omdat financiële markten doorgaans gevoelig reageren op nieuwe varianten van het virus. Dat stelt Global Equity Strategist Lars Kreckel van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Volgens de aandelenstrateeg van LGIM is er nog veel onduidelijk over de nieuwe variant, bijvoorbeeld of deze besmettelijker is en of bestaande vaccins ertegen beschermen. “Wel lijkt de variant zich sneller te verspreiden in Zuid-Afrika dan de Delta-variant. Het heeft veel mutaties die in andere varianten in verband zijn gebracht met een grotere overdraagbaarheid en het omzeilen van immuniteit”, stelt Kreckel.

Kreckel wijst erop dat beleggers ook rekening moeten houden met de reactie van monetaire beleidsmakers. “Het is relatief gemakkelijk voor de grote centrale banken om voorlopig niets te doen. De rente staat al op nul en er is al enige tapering aan de gang. Voor de Bank of England is het wat lastiger, gezien de verwachtingen voor een renteverhoging in december.”

Steun via de begroting van landen zou volgens de LGIM-strateeg niet anders moeten zijn dan in vorige coronagolven. De afgelopen weken hebben aangetoond dat Europese landen die beperkingen invoeren, nog steeds bereid zijn om begrotingssteunmaatregelen te verlengen. In de VS zou onder leiding van de Democraten het bereiken van een consensus om de economie te steunen gemakkelijker moeten zijn dan in 2020.

Markten blijven volgens Kreckel gevoelig voor nieuws over virusvarianten. “Maar onze eerste gedachtegang is dat marktzwakte rond een nieuwe variant, vergelijkbaar met geopolitiek, een kans creëert om het risico in portefeuilles te verhogen.”