Zo kiest BlackRock het komende jaar zijn aandelen uit

BlackRock verkiest ook komend jaar aandelen boven obligaties, schreef de vermogensbeheerder vorige week in de Outlook voor 2022. Maar door de onzekerheid die de hoge inflatie met zich meebrengt, is een strenge aandelenselectie belangrijker dan ooit: het venijn zit hem nu echt in de details. Zoeken naar een sector die het meest oplevert is dus niet meer genoeg, zegt Nigel Bolton, mede-CIO van BlackRock's Fundamental Equity Group: “Elke sector en elk thema kent winnaars en verliezers. Daarnaast zorgde corona voor een enorme versnelling van trends op gebieden als energie, technologie en digitalisering, waardoor we ook niet meer kunnen uitgaan van normale marktcycli. We houden elk aandeel apart en kritisch tegen het licht.”

Prijszetting, duurzaamheid en asset-light

Bij die strenge aandelenselectie houdt BlackRock drie zaken nauwlettend in de gaten: of het bedrijf kosten kan doorberekenen, of digitalisering voldoende wordt omarmd en wat de onderneming nu écht doet op het gebied van duurzaamheid.

Bolton: “Het is voor bedrijven heel belangrijk dat ze de kosten aan klanten door kunnen berekenen – anders kunnen winstmarges flink inzakken. Dat prijszettingsvermogen zien we vooral bij sterke merken. Momenteel zien we kansen in een aantal Europese luxe- en schoonheidsmerken dat de afgelopen tijd veel in e-commerce heeft geïnvesteerd.”

Die slag naar online speelt voor BlackRock ook op andere fronten mee: “Bedrijven die ‘asset-light’ zijn geworden en digitalisering hebben gebruikt om hun activa te verminderen, zijn beter gewapend tegen eventuele bevoorradingsproblemen. Sommige van de grote tech- en softwarebedrijven zijn in dat opzicht nog steeds heel interessant, zeker omdat corona de digitalisering in alle sectoren heeft versneld en het (deels) thuiswerken gewoon heeft gemaakt.”

Tot slot kan niemand meer om duurzaamheid heen, zegt ook Bolton. “BlackRock is vooral op zoek naar bedrijven die een rol kunnen spelen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot, zoals isolatiebedrijven en warmtepompfabrikanten. Daarnaast zijn we gecharmeerd van bedrijven die inspringen op de stijgende vraag naar elektrisch rijden, zoals halfgeleiderfabrikanten, maar ook EV-startups zelf.” Een laatste belangrijk beleggingsthema is het terugdringen van de CO2-uitstoot in de voedselindustrie. “Wat ons betreft zijn innovatieve bedrijven die de uitstoot van broeikasgassen in de voedingssector kunnen verminderen, cruciaal voor de transitie naar een groene economie.”