BMO GAM’s Steven Bell verwacht rendement aandelen van 5% tot 10% in 2022

Er zijn genoeg zorgen voor beleggers aan het begin van 2022, maar de aandelenmarkten zullen het ook dit jaar goed blijven doen, stelt Steven Bell, hoofdeconoom van vermogensbeheerder BMO Global Asset Management (EMEA) in zijn wekelijkse commentaar ‘Will it be a happy new year for equities?’

Omikron houdt de wereld in zijn greep en de nieuwe variant zorgt voor nieuwe restricties in veel landen, terwijl de overheidssteun dit keer vaak beperkt is. Daarbij komt dat overheden de begrotingsdiscipline aanscherpen en centrale banken zich opmaken voor een verkrapping van het monetaire beleid. Dit zijn aldus Bell, in combinatie met de tekorten op de arbeidsmarkt en stijgende kosten, bedreigingen voor bedrijfswinsten.

Gaan deze factoren ervoor zorgen dat de langste en sterkste bull markt in de historie van de aandelenmarkten ten einde loopt? Volgens Bell zal januari een turbulente maand worden, maar hij is positief voor het hele jaar 2022. “Ik denk dat het geen heel sterk jaar wordt voor aandelen, maar rendementen van 5% tot 10% zijn wel te verwachten.”

Bell baseert deze verwachting op aan aantal factoren. Zo denkt hij dat de verkrapping van centrale banken maar in zeer kleine stapjes zal gaan. “En de ervaring leert dat aandelenmarkten nog steeds goed presteren, ook nadat de Federal Reserve met een verkrapping is begonnen. De bear markt begint meestal pas als de economische data slechter wordt of wanneer er een tekort aan kapitaal ontstaat, beide zijn momenteel niet aan de orde.”

Daarbij lossen de bevoorradingsproblemen, die het afgelopen jaar zo’n grote rol speelden, momenteel op en hebben zowel ondernemingen als consumenten genoeg financiële middelen dankzij de enorme steun vanuit overheden en centrale banken. Ook als het reële inkomen van consumenten onder druk komt te staan, heeft deze groep nog een flinke buffer.