PGIM Fixed Income: Rentes pieken, koopkansen in obligaties dienen zich aan

Intuïtief lijken stijgende inflatieverwachtingen te wijzen op een moeilijke periode voor obligaties, maar in feite hebben rentes dan juist de neiging om te pieken, stelt Robert Tipp, Chief Investment Strategist bij PGIM Fixed Income, in deze paper.

Beleggers hebben redenen te over om de obligatiemarkt te mijden. De inflatie staat op een niveau dat decennialang niet is vertoond, de economie groeit als kool en centrale banken schalen opkoopprogramma’s af, of verhogen zelfs al de rente. De consensus roept dan ook “stap uit obligaties!”.

‘Elke cyclus biedt een koopkans’

Tipp is echter optimistisch. ‘Zoals elke crisis in de afgelopen veertig jaar heeft ook de huidige cyclus zijn eigenaardigheden. Maar uiteindelijk heeft elk economisch herstel één ding gemeen: het biedt een koopkans voor obligatiebeleggers. De groeispurt duwt eerst de rentes omhoog, om gevolgd te worden door een schijnbaar overweldigende neerwaartse kracht van onderliggende fundamentals van de vergrijzing en hoge schuldenlasten.’

De stappen die centrale banken over de hele wereld zetten richting verkrapping, veroorzaken pieken in de lange rente op de obligatiemarkt. Tipp: ‘Het lijkt erop dat centrale banken te ver op de zaken vooruitlopen… en misschien wel in gevaarlijke mate.’ Dat kan ervoor zorgen dat niet alleen de inflatie maar ook de groei gedrukt wordt. De recent toegenomen correlatie tussen de reële Amerikaanse rente en de credit spreads suggereert zelfs dat de kans op een harde landing toeneemt.

‘Centrale banken lopen gevaarlijk ver op de zaken vooruit’

Aanhoudende boventrendse groei ziet Tipp desalniettemin als belangrijkste risico voor de obligatiemarkten. Dit kan komen door een onderschatting van de kracht en de duur van de economische heropening, of door de impact van verschuivingen in de consumentenvoorkeuren die zich tijdens de crisis hebben voorgedaan - in het bijzonder de toegenomen vraag naar woningen. ‘We houden een “open mind”, maar op dit moment zijn de factoren die in de andere richting wijzen die ons doen geloven dat een scenario van uiteindelijke groeimatiging waarschijnlijker is.’

Andere bedreigingen, zoals extra fiscale stimuleringsmaatregelen of hogere besparingen, geeft Tipp weinig kans om zijn thesis onderuit te halen. China noemt hij evenwel de “wild card” wat fiscaal beleid betreft.

‘Loont om in obligaties te blijven’

De strateeg ziet kortom de situatie over het algemeen positief in, maar verwacht geen rustige rit. ‘Hoewel dat voor obligaties een onoverkomelijk negatief punt kan lijken, is het een feit dat andere beleggingscategorieën, zoals aandelen, aan dezelfde grillen en schommelingen onderhevig zullen zijn. Daarom zal het op lange termijn waarschijnlijk lonen om in de vastrentende markten te blijven, maar zoals de voorbije jaren het geval was, zullen beleggers een flinke dosis vastberadenheid aan de dag moeten leggen om de vruchten ervan te plukken.’

PGIM Fixed Income is de obligatiemanager van PGIM, met $1.500 miljard onder beheer een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld en onderdeel van Prudential Financial.