AXA IM: Obligatiebeleggers, pas op voor 'fallen angels'

Obligatiebeleggers moeten rekening houden met een hogere kans op ‘fallen angels’: hoogwaardige bedrijfsobligaties (investment grade) die terugvallen naar de riskantere high yield-categorie. Dat stelt kredietstrateeg Greg Venizelos van vermogensbeheerder AXA IM.

Het fallen angels-risico was de afgelopen jaren zeer laag, maar de substantiële stijging van het aantal bedrijfsobligaties met een rating die nog nét als investment grade geldt maakt de markt kwetsbaar bij een daling van de bedrijfswinsten. Volgens AXA IM kan het fallen angels-risico de komende anderhalf jaar tot een kwart van de risicopremie op hoogwaardige bedrijfsobligaties wegvagen.

Wanbetaling op bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid (investment grade) is relatief zeldzaam. Beleggers in dit segment zijn meer gevoelig voor degradatie tot het riskantere high yield-segment (BB+ en lager), volgend op een ‘downgrade’ door een rating agency. Het gevolg daarvan is een koersdaling. Meestal volgt na enige tijd een zeker herstel. Indexbeleggers zijn het meest kwetsbaar, stelt Venizelos: fallen angels worden uit de investment grade-indices verwijderd en door beleggers die zo’n index nauwgezet volgen tegen een forse korting verkocht.

Momenteel staat het volume aan fallen angels op het laagste niveau in respectievelijk twintig jaar (voor de Amerikaanse markt) en tien jaar tijd (eurozone). Maar als de bedrijfswinsten onder druk komen te staan dan zullen de zorgen onder beleggers toenemen, analyseert AXA IM. Zeker in de Verenigde Staten, waar de bedrijfsschulden naar historische hoogten zijn gestegen.

Het fallen angels-risico kan substantiële gevolgen hebben voor het rendement. Door de grootschalige downgrading van investment grade-obligaties werd begin deze eeuw het volledige rendement weggevaagd, zowel in de eurozone als in de VS. Kredietbeoordelaars schatten de risico’s van telecom- en technologiebedrijven hoger in na het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel. Volgens Venizelos lopen nu de consumenten-, retail- en mediasector de grootste kans op afwaarderingen.

Analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.be

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.