Welke impact hebben de tussentijdse verkiezingen in de VS op de markten? 5 grafieken om in de gaten te houden

Met nog meer dan acht maanden te gaan, zijn de Amerikaanse midterms nu al top of mind voor veel politici en beleggers. Matt Miller, politiek econoom bij Capital Group, denkt dat 2022 wel eens een van de belangrijkste tussentijdse verkiezingen in de geschiedenis van de VS kunnen worden, zo schrijft hij in Can US midterm elections move the market? 5 charts to watch.

Maar hebben tussentijdse verkiezingen ook een impact op de Amerikaanse aandelenmarkten? Om daarachter te komen, onderzocht Capital Group meer dan 90 jaar aan cijfermateriaal. Daaruit bleek inderdaad dat de financiële markten zich anders gedragen tijdens jaren met tussentijdse verkiezingen. Hier zijn de vijf belangrijkste lessen over beleggen in deze politieke cyclus.

Amerikaanse verkiezingen

Een verlies van zetels is zo gewoon dat het meestal al vroeg in het jaar verwerkt zit in de beurskoersen. Maar de omvang van een politieke machtsverschuiving en de daaruit voortvloeiende beleidsimpact blijft onzeker tot later in het jaar, wat een aantal van de andere trends hieronder kan verklaren.

Amerikaanse aandelen

Sources: Capital Group, RIMES, Standard & Poor’s. The chart shows the average trajectory of equity returns throughout midterm election years compared to non-midterm election years. Each point on the lines represents the average year-to-date return as of that particular month and day and is calculated using daily price returns from 1/1/31–12/31/21.

Eerder in het jaar is er veel onduidelijkheid over de uitkomst en de impact van de verkiezingen. De markten hebben daarom de neiging om te stijgen wanneer in de weken voor de verkiezingen de resultaten gemakkelijker te voorspellen zijn, en ze blijven stijgen na het sluiten van de stembussen.

Dat de markten in 2022 wisselvallig kunnen zijn, is geen reden om aan de zijlijn te blijven staan of om te proberen de markt te timen. De aandelenkoersen variëren sterk tijdens elke verkiezingscyclus, en de trend van de markten op de lange termijn is altijd positief geweest.

Midterms beleggen aandelen

Sources: Capital Group, RIMES, Standard & Poor's. As of 12/31/21. Volatility is calculated using the standard deviation of daily returns for each individual month. Standard deviation is a measure of how returns over time have varied from the average. A lower number signifies lower volatility. Median volatility for each month is displayed on an annualized basis.

De Amerikaanse markten zijn duidelijk volatieler in jaren met midterms, vooral in de maanden voorafgaand aan de verkiezingsdag. Sinds 1970 hebben midtermjaren een mediane standaardafwijking van het rendement van bijna 16 procent, vergeleken met 13 procent in alle andere jaren.

“Dat zal dit jaar niet anders zijn”, zegt portefeuillebeheerder Chris Buchbinder. “Er kunnen een paar hobbels op de weg zijn, en beleggers moeten zich schrap zetten voor volatiliteit op korte termijn. Toch zal de verkiezingsuitslag slechts beperkt bepalend zijn voor de beleggingsresultaten.”

S p 500 mid elections

Sources: Capital Group, RIMES, Standard & Poor's. Calculations use Election Day as the starting date in all election years and November 5th as a proxy for the starting date in other years. Only midterm election years are shown in the chart. As of 12/31/21.

De positieve kant van de medaille voor beleggers is dat de markten na een periode van volatiliteit meestal sterk opveren in de daaropvolgende maanden. En de rally die vaak kort voor de verkiezingsdag begint, is niet slechts een kortstondige opleving. Bovengemiddelde rendementen zijn typisch voor het volledige jaar na de verkiezingscyclus. Sinds 1950 bedraagt het gemiddelde jaarrendement na een tussentijdse verkiezing 15 procent.

Aandelen amerika

Sources: Capital Group, Strategas. As of December 31, 2021. Unified government indicates control of the White House, House and Senate by the same political party. Unified Congress indicates control of the House and Senate by the same party, but control of the White House by a different party. Split Congress indicates control of the House and Senate by different parties, regardless of White House control.

Sinds 1933 hebben de markten gemiddeld ruim 10 procent rendement behaald in alle jaren dat één partij het Witte Huis en beide kamers van het Congres controleerde. Dit is net iets minder dan de gemiddelde winst in jaren met een verdeeld Congres, een scenario dat volgens velen een grote kans maakt in 2022. Zelfs de ‘minst goede’ uitkomst - wanneer de tegenpartij van de president het Congres controleert - noteerde nog steeds gemiddeld koersrendement van 7,4 procent.