Persbericht VanEck: ETF voor zeldzame aardmetalen bereikt na slechts vijf maanden een volume van 100 miljoen US dollar

Slechts vijf maanden na de beursintroductie in september 2021 heeft de VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF een fondsvermogen van meer dan $ 100 miljoen bereikt. De ETF belegt wereldwijd in bedrijven die zeldzame aardmetalen of zogenaamde strategische metalen ontginnen en verwerken.

"De snelle groei van onze ETFs laat zien dat er onder beleggers veel belangstelling bestaat voor bedrijven die met hun producten een sleutelrol spelen in de technologische en ecologische toekomst", aldus Martijn Rozemuller, directeur Europa bij VanEck. "Moderne technologieën zoals elektrische auto's, windmolens, satellietonderdelen of microchips zijn niet mogelijk zonder de zogenaamde strategische metalen, waar ook de zeldzame aardmetalen toe behoren."

Deze grondstoffen spelen ook een belangrijke rol in technologieën die van cruciaal belang zijn voor de bestrijding van de klimaatverandering. Voor sterke magneten, die in windturbines of elektromotoren worden gebruikt, is bijvoorbeeld neodymium nodig, dat tot de zeldzame aardmetalen behoort. Lithium is op zijn beurt een fundamentele grondstof voor moderne batterijen, die ook in elektrische auto's worden gebruikt.

"In deze sector gaat het meestal om zeer gespecialiseerde bedrijven die voor de meeste beleggers waarschijnlijk vrij onbekend en ontoegankelijk zijn. Met onze ETF kunt u deze bedrijven toch aan uw portefeuille toevoegen en profiteren van het toenemende belang van deze belangrijke grondstoffen," zegt Rozemuller.

De fysiek replicerende VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF bestaat uit een wereldwijde selectie van bedrijven die ten minste 50% van hun inkomsten genereren uit zeldzame aardmetalen en strategische metalen. De selectie wordt per kwartaal aangepast. De ETF is kapitaliserend en heeft een Total Expense Ratio van 0,59 procent.

Vaneck etf grondstoffen