Nuveen: Oorlog in Oekraïne biedt instapmoment Amerikaanse groeiaandelen

Volatiliteit op het einde van een economische cyclus is normaal, en tot op zekere hoogte zelfs nodig voor positieve rendementen, zegt Saira Malik, CIO bij vermogensbeheerder Nuveen in haar wekelijkse marktcommentaar. Maar nu kan de oorlog in Oekraïne het einde van de cyclus versnellen, zeker in combinatie met onzekerheid over de inflatie en het Fed-beleid.

Wat betekent dit voor de portefeuille? Diversificatie stelt volgens Malik begin 2022 teleur. “De daling van de S&P 500 met 8% tot eind februari was de op vijf na slechtste start van een jaar sinds 1928. Pogingen om dit leed te verzachten door te spreiden over andere activaklassen hebben gefaald. Met name obligaties vervulden hun taak van buffer tegen verliezen op aandelen niet. De positieve correlatie tussen aandelen en obligaties vertoonde vorige week wel tekenen van ommekeer en kan dat blijven doen naarmate de aandacht van de markt verschuift van de Fed naar de geopolitieke onrust.”

Saira malik
Saira Malik
Malik behoudt haar positieve kijk op de Amerikaanse economie, ondanks de geopolitieke en andere risico's. “Hoewel een verdere stijging van de energieprijzen mogelijk is, blijven de economische gevolgen van de Russische invasie waarschijnlijk beperkt tot de regio. Op korte termijn kan dit een goed instapmoment zijn voor Amerikaanse groeiaandelen, ten minste, voor beleggers die liquiditeiten willen inzetten en niet bang zijn voor volatiliteit op de korte termijn.”

Verder kijkt Malik naar goede instapmomenten voor een langere positionering in schuldpapier van opkomende markten nu de spreads aanzienlijk zijn verruimd en die van Amerikaanse high yield overtreffen. “Rusland en Wit-Rusland zetten een rem op de beleggingsklasse, maar maken slechts 3% van de brede EMD-index uit. De sterke Amerikaanse dollar vormt een grotere tegenwind voor EMD.” Verder behoudt Malik haar voorkeur voor private assets.

Het bearish sentiment onder beleggers heeft inmiddels zijn hoogste punt in de 13-jarige bull cycle bereikt, denkt Malik. “Dit is een koopsignaal voor de meer contraire belegger. Beleggers die voor hun langetermijnrendement vertrouwen op de bèta van de markt, zien wellicht kansen in het zorgvuldig en selectief aan het werk zetten van cash.",/p>