DWS: Beleggers op Amerikaanse aandelenmarkten veel te optimistisch

Stefan Kreuzkamp, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder DWS, stelt dat de stijging van de S&P 500 deze week laat zien dat beleggers veel te optimistisch zijn.

“De S&P 500 boekte deze week de grootste drie-dagen-stijging sinds de verkiezing van president Biden in november 2020. De index in New York staat nu hoger dan op 18 februari, de laatste handelsdag voordat Poetin zijn speech hield waarmee de oorlog in Oekraïne begon. Die stand is volgens ons erg optimistisch, gezien het feit dat de acties van de Russische president allesbehalve voorspelbaar zijn. En zelfs zonder de oorlog zouden de Amerikaanse markten een lastige paar maanden te wacht staan: de komende periode wordt duidelijk wat de impact van de hoge inflatie is op het consumentenvertrouwen en de winstmarges van bedrijven.”

“Europese aandelen staan meer dan 5% onder het niveau van vlak voor het begin van de oorlog, een gevolg van het feit dat de oorlog geografisch en economisch dichterbij is dan in Amerika. Maar een escalatie van het conflict is hierin niet ingeprijsd. Het dilemma voor beleggers blijft natuurlijk dat zij, als er positieve nieuwsontwikkelingen zijn, een rally op de aandelenmarkt kunnen mislopen.”