Monex: US dollar geeft geen terrein

EUR De laatste ronde van effecten uitverkopen blijkt tot op heden nog geen soelaas te bieden aan de euro, die opmerkelijk zwakker staat tegenover het Britse pond dan aan het begin van de week. Het hoofd van de Duitse Bundesbank – en mogelijk de toekomstige president van de Europese Centrale Bank – Jens Weidmann deed gisteren in een toespraak zijn reputatie als hoofdhavik eer aan. Eens te meer deelde hij mee dat het huidige kwantitatieve verruimingsbeleid beleid van de ECB eerder afgebouwd kan worden dan momenteel gedacht wordt. De belangrijkste data van deze morgen waren de Frans Industriële productiecijfers, die met 0,5% toenamen in december na een eerdere daling in november.

USD De aandelenmarkten in de VS kleurden gisteren opnieuw bloedrood, hoewel valutamarkten tegen hun gewoonte in redelijk stabiel bleven. De Amerikaanse dollar hoefde nauwelijks terrein prijs te geven aan veilige haven munten zoals CHF en JPY. Een andere traditie die deze week wel in stand wordt gehouden is de Amerikaanse overheid die deze week wederom een shutdown (sluiting) tegemoet kan zien. Desondanks lijkt het deze keer van korte duur te zijn omdat wetgevers in de Senaat op het punt staan om het budget te verhogen. De Amerikaanse arbeidsmarkt tuft intussen vrolijk verder en laat extreem lage wekelijkse werkloosheidsaanvragen zien op een niveau van 221.000. De laatste keer dat dit was gebeurd, was decennia geleden toen het aantal arbeidskrachten significant kleiner was. De enige data die vandaag verschijnt zijn de Groothandelsvoorraden om 16:00 CET.

GBP De Bank of England gaf gisteren in haar beleidscommunicatie en persconferentie aan dat het plan is om de rente eerder en scherper te verhogen dan voorheen gedacht werd. Dit gaf GBP brede steun nadat eerder deze week nog verliezen werden geboekt. Het Monetaire Beleidscomité putte vertrouwen uit het feit dat zij de economie sneller zien groeien, dat de mondiale economie draait als een zonnetje en dat overcapaciteit vrijwel verdwenen is in de economie. De stemming van 9 tegen 0 om de rente nu onveranderd te laten kan in dit licht worden opgevat als een teken dat de haviken in het MB tevreden zijn met deze positieve aanpassingen in de communicatie. Dit is niet de eerste keer dat de BoE zulke expliciete positieve verwachtingen uitspreekt, hoewel deze niet altijd werden waargemaakt. Het meest notoire voorbeeld hiervan is de Mansion House toespraak van Mark Carney in 2014.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.