Pimco: Omgekeerde rentecurve impliceert niet direct een recessie, wel een waarschuwing

De recent omgekeerde rentecurve, waarbij de rente op tweejaars Amerikaanse staatsobligaties boven die van de tienjaars staatsobligaties uitkwam, is niet direct een waarschuwing voor een recessie, maar wel iets waar beleggers op moeten letten. Dat stelt Marc Seidner, CIO Non-traditional Strategies bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

Doorgaans is een omgekeerde rentecurve een betrouwbare recessievoorspeller. Recent zijn er omkeringen opgetreden op verschillende punten van de curve, waardoor beleggers zich afvragen of dit voortekenen zijn van een recessie. Maar volgens Seidner zijn de omstandigheden nu anders dan in het verleden.

Een afvlakking van de curve doet zich vaak later in een cyclus voor wanneer centrale banken hun beleidsrente verhogen om de groei en de inflatie te beteugelen. De kortetermijnrente kan stijgen als gevolg van deze renteverhogingen, terwijl de langetermijnrente kan dalen naarmate de inflatie- en groeiverwachtingen afnemen. “Deze keer trad de afvlakking snel op en ruim voor de eerste renteverhoging door de Fed. Het is niet uitgesloten dat de inflatie de verwachtingen blijft overtreffen, wat de Fed ertoe kan aanzetten de rente nog verder te verhogen.”

Seidner benadrukt dat de wereldeconomie en de monetaire beleidsmakers worden geconfronteerd met een aanbodschok die negatief uitpakt voor de groei en de inflatie verder zal opdrijven. “De meeste centrale banken lijken vastbesloten te kiezen voor inflatiebestrijding in plaats van groeiondersteuning. Dit verhoogt het risico op een harde landing van de economie in de toekomst.”

In haar basisscenario rekent Pimco op een bovengemiddelde groei en een geleidelijke vermindering van de inflatiedruk. “Toch mag een omgekeerde rentecurve nooit worden genegeerd alleen omdat de achtergrond anders is”, waarschuwt de Pimco-strateeg. “De risico's van hogere inflatie en lagere groei zijn toegenomen, samen met het risico van een recessie in 2023.”