Meet the Fund Manager: Alexis Bienvenu, La Financière de l'Échiquier

Wat is uw beheerfilosofie?

Alexis bienvenu
Alexis Bienvenu
De beheerfilosofie die ik met het team Activatoewijzing deel, is als volgt: Wat betreft de gevolgen voor de markt wegen macro-economische factoren zwaarder dan de micro-economie. We beleggen dus wereldwijd en we zijn ook nog eens flexibel, omdat de omstandigheden tamelijk snel veranderen. Deze hangen ten eerste af van de rente, de centrale banken en de ontwikkeling van de economische activiteit, en ten tweede van de relatieve waarderingen. We beleggen alleen daar waar we een stijgingspotentieel zien.

Wat is uw beste zakelijke herinnering?

Verrassend is het begin van 2022, waar we goed op hebben weten te anticiperen. Tot dusver hebben we de moeilijke fase van stijgende rentes en dalende aandelenkoersen prima doorstaan. Laten we hopen dat deze herinnering ook een voorteken is. Eigenlijk heb ik meer ‘beste herinneringen’, vooral gesprekken met boeiende managers of economen.

En uw slechtste ervaring?

Ongetwijfeld het eind van 2018. Alle koersen daalden en hoewel we defensief waren gegaan, waren we te laat, want de markt steeg snel daarna weer. Toen kerstmis kwam, waren we niet bepaald in feeststemming. Ook herinner ik me nog mijn verjaardag midden in de crisis van 2008, de dag waarop de markten met 6% daalden!

Wat zijn uw uitdagingen voor de komende 12 maanden?

De uitdaging is duidelijk: als we de rentestijging en de toenemende inflatie goed hebben doorstaan, moeten we onze toewijzingen ingrijpend wijzigen als de inflatieverwachtingen omslaan. Bovendien krijgen we te maken met een drastische vermindering van de door de centrale banken verstrekte liquiditeit. Een beetje zoals in het begin van de jaren 1980. Dat zal een spannend en leerzaam traject worden, maar waarschijnlijk vol valkuilen.

De in dit document geuite meningen zijn die van de beheerder. LFDE kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.