Pimco stelt groeiverwachting China naar beneden bij

Het jaar 2022 begon voor China veelbelovend, maar het land wordt nu geconfronteerd met de ergste problemen sinds het begin van de pandemie. De economische groei voor het land zal daardoor uitkomen op 4%, verwacht Carol Liao, China Economist bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. Beijing hanteert zelf een doelstelling van 5,5% bbp-groei over 2022.

Maatregelen om de omicronuitbraken in Shanghai, Shenzhen en Jilin in te dammen, hebben geleid tot een sterke daling van de mobiliteit en een verstoring van de productie, wat de consumptie en dienstensector verder onder druk zet. De impact daarvan op de economische groei van China is volgens Pimco voornamelijk afhankelijk van de duur van de lockdowns en of China kan voorkomen dat verschillende havensteden tegelijkertijd op slot gaan.

Liao verwacht dat het begrotings- en monetaire beleid op korte termijn zal worden versoepeld. Ook de huizenmarkt kan rekenen op versoepelingen om de vraag te stimuleren. “In het tweede kwartaal van 2022 zullen waarschijnlijk ook renteverlagingen en verlagingen van de reserveverplichting voor banken volgen.”

De gevolgen voor de Chinese export blijven volgens de Pimco-econoom te overzien als niet alle grote havens tegelijk worden gesloten en de binnenlandse productie intact blijft. “Toen de Shenzhen-haven Yantian vorig jaar in mei en juni wekenlang zijn activiteiten opschortte, werden bijvoorbeeld grote hoeveelheden goederen omgeleid naar havens in andere gebieden, waardoor de zomerexport sterk bleef.”

Pimco’s verwachting is dat China grootschalige en gelijktijdige lockdowns zal willen voorkomen. Nieuwe uitbraken zullen volgens Liao eerder lokaal, maar streng worden aangepakt. China's flexibele arbeidsmarkt en binnenlandse toeleveringsketen kunnen de gevolgen voor de productie helpen verzachten als de verstoringen tijdelijk zijn. “Maar: hoe langer de lokale lockdowns duren, hoe moeilijker het voor de fabrieken zal zijn om de verliezen goed te maken”, waarschuwt Pimco.