ABN AMRO MeesPierson koopt Europees staatspapier

 • Inzet liquiditeiten én reductie bedrijfsobligaties – beide ten gunste van staatsobligaties
 • Hogere rente op staatsobligaties biedt ruimte voor meer evenwichtige beleggingsstrategie
 • Obligaties blijven minimaal onderwogen

  Rente op Europese staatsobligaties sinds lange tijd weer positief

  ABN AMRO MeesPierson heeft besloten om meer te beleggen in staatsobligaties van Europese kernlanden. De private bank zet hiertoe liquiditeiten aan het werk en verlaagt haar positionering in bedrijfsobligaties. “Vanwege de hogere inflatie en het vooruitzicht van renteverhogingen zijn de rentes op staatsobligaties van Europese kernlanden, zoals Duitse Bunds, na lange tijd weer positief,” vertelt Ralph Wessels, hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO MeesPierson. “Daarmee worden deze relatief veilige obligaties voor beleggers weer interessanter. Dat heeft ons doen besluiten om meer te gaan beleggen in Europees staatspapier en met name Frans staatspapier. We doen dat ten laste van liquiditeiten én door onze positionering in bedrijfsobligaties wat te verlagen.”

  Staatsobligaties kunnen stabiliteit bieden

  ABN AMRO MeesPierson stelt vast dat de obligatierente (ook wel ‘yield’ genoemd) flink heeft gereageerd op het aankomende verkrappende beleid van centrale banken. Door de gestegen yields zijn obligatiekoersen de afgelopen tijd gedaald (bij obligaties beweegt de rente in tegengestelde richting van de koers). Voor de private bank zijn staatsobligaties uit de Europese kernlanden, zoals Duits en Frans staatspapier, daarmee weer aantrekkelijker geworden. “Europese staatsobligaties vormen nu weer een beleggingscategorie die een hoger rendement bieden dan de spaarrente,” aldus Wessels. “Tegelijkertijd zien we de situatie voor investment-grade bedrijfsobligaties verschuiven. Voor dat obligatiesegment hebben de steunaankopen van de ECB lange tijd als vangnet gefungeerd.

  In de toekomst zal dit waarschijnlijk niet meer het geval zijn, aangezien de ECB begint met het terugdraaien van maatregelen waarmee de markten tijdens de pandemie werden ondersteund.” Qua algehele assetallocatie handhaaft ABN AMRO MeesPierson haar neutrale positionering in aandelen, terwijl obligaties minimaal onderwogen blijven. Wessels: “De financiële markten kunnen voorlopig beweeglijk blijven. In een dergelijk marktklimaat kan een per saldo grotere positionering in obligaties wat – welkome – stabiliteit bieden.”