Invesco: Wat bearmarkten kunnen betekenen voor beleggers

Vorige maand verkeerde de S&P 500 kortstondig in een bearmarkt en ook de MSCI China daalde dit jaar met meer dan 20%. Rusland en Oost-Europa bleven niet van een bearmarkt gespaard, gezien de geopolitieke crisis in de regio.

Maar kan een bearmarkt voor beleggers ook iets betekenen? Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist bij Invesco trekt de volgende drie lessen uit het verleden:

  • Bearmarkten zijn vaak een voorbode van een recessie, maar niet altijd. De laatste drie bearmarkten van de S&P 500 werden gevolgd door recessies, maar dat was niet het geval na de bearmarkt van 1987 - of de bearmarkten van 1961 of 1966.
  • Typisch hangt de diepte en lengte van een bearmarkt samen met de diepte en ernst van een economische neergang. Bijvoorbeeld, de S&P 500 bearmarkt van 2020 duurde minder dan twee maanden; de recessie van 2020 was ook zeer kort. Omgekeerd, tijdens de bearmarkt van 2007-2009 daalde de S&P 500 met 56%. Dat bleek achteraf een indicator van de ernstige recessie van 2008-2009.
  • Een bearmarkt kan koopkansen creëren. Het sentiment is vaak zeer negatief, met pessimistische krantenkoppen. Emoties kunnen de bovenhand nemen, wat beleggers soms minder rationeel maakt. Na elke bearmarkt van de S&P 500 volgde een herstel met nieuwe topkoersen, maar het herstel neemt soms wel veel tijd in beslag. Kansen in de techsector

    Momenteel waart er in de technologiesector ook een grote beer rond, ziet Hooper. “De NASDAQ Composite Index zit al ver in het bearmarkt-territorium. Tech-aandelen hebben nu eenmaal hogere waarderingen en komen typisch onder druk wanneer de rente stijgt. Hun verwachte winsten op langere termijn worden dan verdisconteerd door een hogere rente – zeker wanneer een agressieve renteklim wordt verwacht.”

    Volgens Hooper stappen beleggers ondertussen niet enkel meer uit de meer speculatieve techaandelen, maar ook uit de grotere bedrijven met sterke balansen. “De huidige herwaardering lijkt mij overdreven, vooral omdat de Federal Reserve (Fed) uiteindelijk niet zo veel zal verkrappen als de markten momenteel inschatten.”

    Bij hoge inflatie vindt Hooper de techsector doorgaans juist aantrekkelijk omdat deze meestal grotere winstmarges heeft en dus hogere inputkosten kan verdragen. “De techsector is weliswaar nog steeds duur, maar de waarderingen zijn veel lager dan tijdens de technologiezeepbel. In deze sector zullen duidelijk winnaars en verliezers zijn, maar voor beleggers met een lagere tijdshorizon kan dit een moment zijn om deze groep aandelen in overweging te nemen en hun blootstelling eventueel te verhogen, zij het selectief.”

    Toch kan ook de techsector in de nabije toekomst onderhevig zijn aan meer volatiliteit en sell-offs, waarschuwt Hooper. “Vooral omdat de Fed begonnen is met een beleid van verkrapping. De afgelopen dagen deden zowel Fed-voorzitter Jay Powell als de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, uitspraken die bijdragen tot nervositeit op de markten. Maar voor langetermijnbeleggers biedt elke marktzwakte instapmogelijkheden.”