Roze bril kan uit de kast

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 63 experts beantwoord.

1-maandsverwachtingen

Vorige maand waren de experts vrij somber. 41% dacht dat de AEX zou gaan dalen. En gedurende de maand ging de aandelenindex ook flink naar beneden, maar een rally naar het maand einde toe, zorgde ervoor de AEX nagenoeg onveranderd de maand uitging.
Cornevanzeijl
Corné van Zeijl
Voor juni zijn de beleggingsexperts juist erg optimistisch geworden. 51% van de ondervraagden denkt dat de AEX meer dan 2% gaat stijgen. Zoveel optimisme hebben we afgelopen drie jaar maar eenmaal eerder gezien. 25% verwacht een daling. Men vindt aandelen wel even genoeg gedaald. Opvallend genoeg zien we een zelfde beeld bij particuliere beleggers.

1-maands sentiment

Aandelen aex amsterdam

6-maands verwachtingen

Ook bij de langere termijn antwoorden zien we dat optimisme terug. Vorige maand was 41% somber en slechts 19% optimistisch. Deze maand gaat 37% van een stijgende beurs uit en 26% van een dalende. Het optimisme is dus niet zo groot als voor de korte termijn, maar ook hier zien we een duidelijke draai.

Beleggen in aandelen

Speciale vraag

De speciale vraag gaat over de recessie, komt die er wel of komt die er niet? De mogelijke antwoorden waren :
- Nee, daar zijn de huidige omstandigheden te goed voor (werkeloosheid)
- Alleen als Poetin de gaskraan dichtdraait
- Alleen als de inflatie verder oploopt
- Ja, onvermijdelijk
Een kwart denkt dat er geen recessie komt (antwoord A). 11% denkt dat er alleen een recessie komt als Poetin de gaskraan dichtdraait. De uitkomsten van de twee overgebleven antwoorden waren gelijk verdeeld. Beide 32%. Oftewel 1/3 van de experts denkt dat een recessie niet te vermijden is. Sommige experts denkt dat die recessie al eerder komt en dat we over 12 maanden er alweer uit zijn. De eerder genoemde particuliere beleggers maken zich overigens geen zorgen over de economie. 55% denkt ronduit niet aan een recessie.

Vragen over beleggen

Aandelenkeuzes mei

De aandelen keuzes van afgelopen maand waren prima. De toppers gingen mooi omhoog. ASML viel een tikje tegen, maar de schade was beperkt. Royal Dutch Shell steeg met 8%, ondanks een dividend betaling. Het grappige is dat ING afgelopen maanden vaak bij de toppers heeft gestaan, maar net die maand dat de experts de handdoek in de ring hebben gegooid vliegt het aandeel omhoog. +16% in mei. Per saldo stegen de toppers met 2%. Ook de bij de floppers was het een mooi evenwichtig beeld. Op één uitzondering na gingen alle aandelen naar beneden. Gemiddeld met 7%. Just Eat Takeaway zelfs met 21% en Adyen met 11%. Alleen Arcelor Mittal steeg met 7%. Een long/short fonds zou afgelopen maand ruim 9% hebben verdiend, een mooie score.

Aandelen beleggen

Aandelenkeuzes juni

ASML is voor de komende maand het favoriete aandeel. Dan volgt AEGON. ASM International , DSM en Heineken maken de toppers lijst compleet. Philips staat net als vorige maand opnieuw op nummer 1. maar liefst 10 experts vinden het aandeel maar niks. Eentje zei juist dat je het aandeel moet kopen. Opvallend is dat Royal Dutch Shell op de tweede plaats bij de floppers staat. De experts hebben niet verteld waarom men dat vindt. Wellicht omdat te veel insiders energie aandelen aan het verkopen zijn. Ook Just Eat Takeaway staat weer hoog op het flopper lijstje. IMCD en Arcelor sluiten de lijst af.

Conclusie

Het optimisme is duidelijk weer terug. De experts hebben hun roze bril opgezet. ASML is weer het favoriete aandeel en Philips weer de favoriete loser.