Eindelijk goed nieuws nu de voedselprijzen dalen

Door Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie bij Saxo Bank

Ole hansen
Ole Hansen
De wereldwijde voedselprijsinflatie, die volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) momenteel bijna 23% op jaarbasis bedraagt, lijkt sinds de piek in maart af te nemen.

De index van de wereldvoedselprijzen, die maandelijks door de VN-organisatie wordt samengesteld, bereikte in maart een recordhoogte nadat de aanval van Rusland op Oekraïne, een belangrijke mondiale leverancier van tarwe van hoge kwaliteit en de grootste exporteur van zonnebloemolie, de prijzen had opgedreven tot niveaus die de vrees voor een mondiale voedselcrisis deden ontstaan.

Sindsdien is een deel van de bezorgdheid echter afgenomen, met palmolieprijzen die sterk daalden in het vooruitzicht van een groter aanbod uit Indonesië. Dat land is een belangrijke producent en heeft in maart tijdelijk exportbeperkingen ingevoerd. De wintertarweoogst in Europa en Noord-Amerika heeft intussen de bezorgdheid over de bevoorrading, die werd veroorzaakt door het uitblijven van leveringen uit Oekraïne uit de Zwarte Zee, enigszins weggenomen.

Het vooruitzicht van sterk dalende prijzen blijft echter twijfelachtig omdat het weer in landen als India en belangrijke teeltregio's in Frankrijk nog steeds de meeste zorgen baart. Bovendien, en dit is belangrijk vanuit het oogpunt van de voedselzekerheid komende winter, is er weinig vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen over de export van Oekraïens graan via een beschermde corridor in de Zwarte Zee. Tenzij Oekraïne erin slaagt zijn silo's leeg te krijgen voordat de volgende, zij het veel kleinere oogst binnenkomt, zal het vooruitzicht van een lager dan verwacht beschikbaar aanbod blijven hangen.