VanEck lanceert Space ETF

ETF-aanbieder VanEck noteert vandaag de VanEck Space Innovators UCITS ETF op London Stock Exchange en Deutsche Boerse Xetra. Met de nieuwe ETF kunnen beleggers in enkele van de momenteel grootste en meest liquide bedrijven in de wereldwijde ruimtevaartsector beleggen.

"Er is een nieuw ruimtetijdperk aangebroken", zegt Martijn Rozemuller, CEO van VanEck Europe. "De afgelopen jaren is er grote vooruitgang geboekt in de ruimtevaarttechnologie en zijn de kosten van raketlanceringen en satellieten aanzienlijk gedaald. De ruimte is daardoor veel gemakkelijker en goedkoper te bereiken, waardoor er geheel nieuwe bedrijfstakken zijn ontstaan."

Zaken als herbruikbare raketten en kleinere en goedkopere satellieten bieden dankzij de dalende kosten nieuwe kansen voor bedrijven en investeerders, net nu de vraag naar satellietgebaseerde internetdiensten toeneemt en geheel nieuwe mogelijkheden, zoals ruimtevaarttoerisme, hun intrede doen. Zo zou de ruimtevaart kunnen uitgroeien van een sector van 350 miljard dollar tot een sector van een biljoen dollar in 2040.

"Waar raketten en satellieten vroeger voornamelijk door staten werden ontwikkeld en gelanceerd, is er nu een groot aantal commerciële bedrijven betrokken bij het ontwikkelen en exploiteren van deze technologieën", zegt Rozemuller. "Tegelijkertijd komt de ruimtevaart ook weer terug op de agenda van regeringen, die in dit nieuwe commerciële ruimtetijdperk echter steeds vaker een beroep doen op de diensten van particuliere bedrijven."

Beleggen in vijf toekomstige ruimtevaartthema's

Met de VanEck Space Innovators UCITS ETF kunnen beleggers nu inzetten op een wereldwijde selectie van de belangrijkste bedrijven die dit nieuwe ruimtetijdperk vormgeven. De ETF belegt in uiteenlopende ruimtegerelateerde bedrijfstakken, zoals satellietapparatuur, communicatie, onderzoek en ruimtevaarttoerisme. Met de pure-playbenadering belegt de ETF daarbij alleen in bedrijven die het potentieel hebben om ten minste 50 procent van hun inkomsten uit ruimtegerelateerde bedrijfsactiviteiten te genereren.

De ETF is in het bijzonder gericht op vijf toekomstige ruimtesectoren:

 • Herbruikbare raketten: Deze veroorzaken een revolutie in de ruimtevaartsector doordat ze de kosten van toegang tot de ruimte en de lancering van satellieten verlagen.

 • Goedkope satellieten: Een nieuwe generatie bedrijven, die satellieten met een lage omloopbaan produceren, vormen een uitdaging voor de traditionele satellietfabrikanten. Met de introductie van 5G en de ontwikkeling van het metaversum zorgen deze nieuwe satellieten voor de broodnodige gegevenscapaciteit.
 • Ruimtevaarttoerisme: Toekomstige passagiers hebben al miljoenen dollars betaald. De tickets zijn ontzettend duur, maar het ruimtevaarttoerisme staat nog in de kinderschoenen.

 • Klimaatonderzoek: Satellieten zijn onmisbaar geworden voor het klimaatonderzoek. Ze volgen aspecten als de toestand van de oceanen, de temperaturen op aarde en de hoogte van het zeeniveau.

 • Monitoring van de CO2-uitstoot: Nieuwe groepen satellieten helpen bij de monitoring en zelfs de bestrijding van de klimaatverandering. Ze kunnen de uitstoot van methaan en koolstofdioxide door fabrieken opsporen, het verloop van bosbranden voorspellen en radiosignalen in afgelegen gebieden detecteren om illegale ontbossing aan het licht te brengen.

  De VanEck Space Innovators UCITS ETF zal de ontwikkeling van de MVIS® Global Space Industry ESG Index zo nauwkeurig mogelijk weergeven. De ETF heeft momenteel een totale Total Expense Ratio van 0,55 procent p.j. en is fysiek replicerend. Met een eigen ESG-filter sluit de ETF hoog controversiële bedrijven uit en fabrikanten van controversiële wapensystemen, waaronder biologische en chemische wapens, clustermunitie en antipersoonsmijnen.

  De koersen van de effecten in het fonds zijn onderworpen aan de risico's die met aandelen op de effectenmarkt verbonden zijn, waaronder de algemene economische omstandigheden en plotselinge en onvoorziene koersdalingen. Beleggen in het fonds kan leiden tot verliezen.

  Bedrijfstak- of sectorconcentratierisico: Het vermogen van het fonds kan zijn geconcentreerd in een of meer bepaalde sectoren of bedrijfstakken. Het fonds kan onderhevig zijn aan het risico dat economische, politieke of andere omstandigheden een nadelige invloed hebben op de betrokken sectoren of bedrijfstakken en daarmee de waardeontwikkeling van het fonds in grotere mate negatief beïnvloeden dan wanneer het vermogen van het fonds zou zijn belegd in een breder scala van sectoren of bedrijfstakken.

  Space etf vaneck