De ongewone koersdalingen vormen het perfecte einde van een ongewone haussemarkt

Door Peter Garnry, Hoofd Aandelenstrategie, Saxo Bank

De huidige terugval van de S&P 500 is binnenkort zes maanden oud en een van de diepere van de afgelopen 100 jaar. Maar het is ook een van de meer vreemde perioden van koersdalingen omdat de verkoopgolf tot nu toe ordelijk is verlopen zonder paniekdagen. We hebben het dieptepunt van de S&P 500 nog niet gezien.

De VIX sloot gisteren op 28,36 ondanks een vrij grote verkoopgolf van de S&P 500. Terwijl het gemiddelde niveau van de VIX-index tijdens de hele pandemie vrij hoog bleef, bereikte de index geen alarmerend niveau tijdens de terugval in 2022. De verkoopgolf van dit jaar verloopt ongewoon kalm en ordelijk in vergelijking met historische waarnemingen.

Tijdens marktstress of paniek slaat de VIX forward curve meestal om (de VIX-index piekt ten opzichte van het tweede VIX-futurecontract), maar deze keer hebben we dat gedrag niet gezien. In vergelijking met sommige van de dagelijkse bewegingen en de huidige diepte van de terugval hebben we geen inversie gezien in de VIX. Dat zegt veel over het ongewone karakter van deze terugval. Strategen van JPMorgan schreven onlangs over dit vreemde gedrag van de VIX en zij stellen dat de "nieuwe structuur" zich de voorbije twee jaar heeft gevormd door een mogelijke verdringing van intraday momentum trading strategieën en een mogelijke verschuiving in de dynamiek van de optiewaarden, waarbij de laatste veroorzaakt wordt door beleggers die de voorkeur geven aan spreads voor bescherming in plaats van regelrechte puts.

Het is ironisch dat de gouden periode van 2012-2021, met zijn korte dalingen gevolgd door vervolgens nieuwe en sterkere hoogtepunten als gevolg van buitengewone dalingen van de rentevoeten en een hogere risicotolerantie bij beleggers, nu op een ongebruikelijke manier tot een einde komt. De marktdynamiek is zeer moeilijk en in combinatie met de meest complexe macro-omgeving sinds de jaren zeventig hebben veel traders en beleggers moeite om zich een weg doorheen de markt te banen.

Onze kernthese is nog steeds dat de inflatie hoger dan de consensus zal blijven en langer zal aanhouden, en dat de wereldeconomie uiteindelijk in een recessie zal terechtkomen. Bij een hogere inflatie en rente zullen aandelen niet terugkeren naar de hooggespannen verwachtingen en aandelenwaarderingen, en dus zullen waarderingsmultiples als tegenwind voor aandelenrendementen blijven fungeren. Onze voorkeur gaat nog steeds uit naar thema's zoals grondstoffen, hernieuwbare energie, logistiek, halfgeleiders, defensie en cyberveiligheid.