MFS: ECB houdt koers en verhoogt rente met 25bp

Alles wijst erop dat de ECB komende donderdag een renteverhoging van 25 basispunten aankondigt. Zeker in deze volatiele markt is de verwachting dat de centrale bank zich aan zijn voorgenomen plan houdt, schrijft Peter Goves, fixed income-analist bij vermogensbeheerder MFS, in aanloop naar de ECB-bijeenkomst deze week.

Als de ECB inderdaad aankondigt de depositerente te verhogen van -0,5% naar -0,25% zou dat de eerste verhoging zijn die de centrale bank doorvoert sinds 2011. Een grote stap, aldus Goves, en een reden om er niet vanuit te gaan dat de ECB direct een grotere verhoging aankondigt. Die kunnen we wel verwachten in september en die is ook al ingeprijsd, aldus de analist.

Wat op dit moment van groter belang is voor de markten, is wat Lagarde donderdag kan zeggen over het nieuwe anti-fragmentatieprogramma (TPM). Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het programma al af en inzetbaar is, verwacht Goves wel dat de ECB-voorzitter meer details zal prijsgeven over hoe het programma ingezet gaat worden. Al kan de slecht getimede politieke crisis in Italië er wel voor zorgen dat de spreads wijd blijven – TPM of niet.