Biden's vuistje leidt tot minuscule OPEC + productieverhoging

Biden's vuistje leidt tot een minuscule OPEC + productieverhoging, zegt Randeep Somel, Fund Manager, Climate Solutions Fund bij M&G Investments

Nu de Democraten in eigen land worstelen met de inflatie en er in november tussentijdse verkiezingen worden gehouden, kwam president Biden in juli aan in Saoedi-Arabië in de hoop de betrekkingen te verbeteren met 's werelds belangrijkste olieproducent. ​ Een zeer publiek vuistje tussen de twee leiders suggereerde dat de betrekkingen aan het ontdooien waren en Biden zou succesvol kunnen zijn in het overtuigen van Saoedi-Arabië om meer olie te produceren nu de wereld worstelt met stijgende prijzen na de Russische sancties.

De OPEC en haar bondgenoten hebben gisteren aangekondigd dat zij het aanbod voor de levering in september met slechts 100.000 vaten per dag zullen verhogen. ​ Dit is slechts een fractie van de totale productie van de groep en een veel kleinere toename dan in de afgelopen maanden, toen 648.000 vaten per dag werden toegevoegd voor de productie in augustus. ​ Wereldwijd verbruiken wij ca. 100 miljoen vaten olie per dag.

Nu de gegevens over de verwerkende industrie en het consumentenvertrouwen over de hele wereld zwakkere tekenen vertonen, zijn de afgevaardigden bezorgd over de bedreiging van de vraag door een potentiële recessie in de VS en door de Covid-19-afsluitingen in China.

Het ziet er niet naar uit dat de hogere olieprijzen zullen worden opgelost door een reactie van het aanbod. ​ De belangrijkste factor zal nu zijn hoe veerkrachtig de wereldeconomie kan zijn bij hogere olieprijzen en of de inflatie kan worden bedwongen ondanks het feit dat de energieprijzen hoog blijven. ​ Anders hebben de centrale banken geen andere keuze dan de rente te verhogen om de vraag te beperken.

Op langere termijn pleit dit voor een verdere diversificatie van onze energiebehoeften, weg van zowel koolwaterstoffen als autoritaire regimes.

Hoewel dit een inspanning op lange termijn zal zijn, tonen de recente voorstellen van zowel de EU (RePowerEU) als van President Biden's Inflation Reduction Act aan dat in eigen land geproduceerde hernieuwbare energie prioriteit blijft krijgen.