DWS verwacht begin 2023 milde recessie in de VS

De Federal Reserve zal de rente deze week met 75 basispunten verhogen. Volgens vermogensbeheerder DWS is de verhoging slechts één aspect waar op gelet moet worden tijdens de vergadering van de Amerikaanse centrale bank deze week. “De herziene Summary of Economic Projections komt ook uit en wij verwachten dat beleidsmakers zullen aangeven dat zij tegen het einde van 2022 een piek van de Fed Fund-rente voorzien van 4% of zelfs iets daarboven. De eerste renteverlaging zal waarschijnlijk niet eerder verwacht worden dan in 2024 omdat pas dan de inflatieverwachtingen richting de 2% gaan”, stelt Christian Scherrmann, Amerika-econoom bij DWS.

De rentestap van 75 basispunten is niet helemaal zeker, stelt Scherrmann. “De commentaren van Fed-bestuurders in aanloop naar de vergadering zijn consistent: de rente moet omhoog voor langere tijd om de inflatie te bestrijden. Sommigen binnen de Fed hebben zelfs hun voorkeur uitgesproken voor een rente van 4% of hoger tegen het einde van dit jaar.”

Toen de Amerikaanse inflatie vorige week hoger was dan gedacht, bedachten marktspelers dat een renteverhoging van 75 basispunten wellicht onvoldoende zou zijn om de inflatie te beteugelen. Inmiddels houdt één op de drie handelaren rekening met een verhoging van wel 100 basispunten.

Scherrmann verwacht dat de centrale bankiers een prognose zullen afgeven van een zwakkere economische groei en een iets hogere inflatie in 2023. “Een hardnekkige inflatie en hogere rentes maken een recessie waarschijnlijker en een zachte landing twijfelachtig. Wij verwachten dan ook een milde recessie in de eerste helft van 2023”, stelt de econoom.