Pimco's Washington Watch: Huis van Afgevaardigden waarschijnlijk naar Republikeinen, Senaat vooralsnog onbeslist

Analyse van Libby Cantrill, specialist overheidsbeleid bij ‘s werelds grootste obligatiebelegger Pimco, over de tussentijdse verkiezingen in de VS.

Die vinden plaats op 8 november 2022. Cantrill verwacht dat, met nog ruim een maand te gaan, het nog steeds zeer waarschijnlijk is dat het Huis van Afgevaardigden onder Republikeinse controle komt, ondanks een beter politiek klimaat voor president Biden, dalende gasprijzen en een aanzienlijk hoger Democratisch enthousiasme dan een paar maanden geleden.

Volgens Cantrill is de Senaat nog een onbeslist gebied met een licht voordeel voor de Democraten om de Senaat te behouden, maar uiteindelijk zal de controle over de Senaat waarschijnlijk neerkomen op slechts een handvol staten. “Belangrijk is dat, ongeacht welke partij de Senaat wint, de winnende partij nog steeds een zeer kleine meerderheid zou hebben en niets in de buurt van een filibuster- of vetovrije meerderheid die een partij echt nodig heeft om zaken door te kunnen drukken.

Een Republikeins Huis van Afgevaardigden en een Democratische Senaat impliceert minder begrotingssteun, meer toezicht op de overheid en meer beleidsvolatiliteit rond meer reguliere taken van het Congres, zoals het financieren van de overheid en het verhogen van het schuldplafond.