AXA IM: Fed kan zich lager tempo renteverhogingen veroorloven

De Amerikaanse economische groei vertraagt na het massaal accomoderende beleid in 2020 en 2021, maar de Federal Reserve zal het verkrappende beleid doorzetten, al zou het tempo wat kunnen worden verlaagd. Dat verwacht hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group.

Moëc ziet dat financiële markten naarstig opzoek zijn naar redenen die de Fed ertoe zouden kunnen aanzetten de renteverhogingen te pauzeren. Het Amerikaanse banenrapport vorige week vormt in ieder geval geen reden voor de Fed om meer dovish te zijn, stelt Moëc.

Het banenrapport liet slechts een kleine daling van de participatiegraad (62,3% tegen 62,4%) zien. “Dit suggereert dat de VS nog niet klaar is met de schaarste aan arbeidskrachten. De Amerikaanse economie mag nu dan wel in de achteruit staan na de massaal accommoderende beleidsmix van 2020-2021, maar de neergang is zo traag dat de Fed ‘er bovenop zal zitten’.”

Dit betekent volgens de AXA-econoom niet dat de Fed de rente nu iedere bijeenkomst met 75 basispunten verhoogt. “Wanneer de monetaire koers eenmaal restrictief is - en dit geldt des te meer wanneer de algemene financiële voorwaarden al krap zijn - zou een centrale bank het zich kunnen veroorloven het tempo van de verhogingen te vertragen. Dit kan zelfs bij aanhoudende inflatie, omdat de huidige data nog steeds de beleidskoers van 6 tot 9 maanden daarvoor weerspiegelen.”