Amerikaanse small caps zijn historisch goedkoop ten opzichte van large caps

Small caps werden meestal met een premie verhandeld

Door Peter Garnry, hoofd aandelenstrategie, Saxo

Amerikaanse small caps werden sinds 2006 verhandeld tegen een gemiddelde waarderingspremie van ongeveer 35% ten opzichte van de S&P 500. Maar sinds kort is deze premie volledig verdwenen en zijn small caps nu historisch goedkoop ten opzichte van large caps. Vandaar natuurlijk de vraag of beleggers naar small caps moeten kijken ondanks een uitdagend klimaat voor aandelen nu de rente blijft stijgen. Wij overlopen de verschillende argumenten voor en tegen Amerikaanse small caps ondanks hun schijnbare aantrekkelijkheid.

De pandemie en de daaropvolgende renteschok veroorzaakten twee seismische verschuivingen in de relatieve aandelenwaardering tussen Amerikaanse small caps (Russell 2000 Index) en large caps (S&P 500 Index). Tijdens de pandemie stegen small caps tot een premie van drie standaardafwijkingen ten opzichte van de historische verhouding in relatieve waardering. Toen de samenleving vervolgens de pandemie en de renteschok van vorig jaar achter zich liet, zakte de relatieve waardering naar een historisch dieptepunt. Gemeten naar de sterke daling van de relatieve waardering sinds 2006 zien Amerikaanse small caps er inderdaad goedkoop uit.
Peter garnry
Peter Garnry

Grotendeels berust de beoordeling dat veel Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven goedkoop zijn op het relatieve argument. In absolute termen hebben Amerikaanse small caps nu dezelfde EV/EBITDA-multiple als large cap-aandelen en historisch gezien hebben small caps sinds 2006 een premie van 35% op de S&P 500 behaald. ​ De reden voor een small cap waarderingspremie zou kunnen liggen in de small cap risicopremie (die stelt dat small caps op termijn beter presteren dan large caps). Maar recenter bewijs trekt dit zogenaamde effect in twijfel.

Als small caps hogere groeicijfers zouden bieden, zou dat gerechtvaardigd kunnen zijn, maar als we de periode na de pandemie uit de gegevens verwijderen, groeien de bedrijfsinkomsten (EBITDA) van small caps niet sneller dan die van de S&P 500. Waarom dan een premie betalen voor dezelfde groei, minder liquiditeit en meer volatiliteit?

Eén argument is dat small caps meer gekocht worden door particuliere beleggers die niet diep nadenken over risicopremies, groeipercentages en waarderingen. Ze zijn alleen maar actief in dit universum vanwege de vele interessante bedrijven en misschien vanwege het oude verhaal dat klein beter is dan groot. Het argument om small caps te kopen berust vooral op de veronderstelling dat small caps sneller groeien dan large caps of dat de historische waarderingspremie zal worden hersteld. Een groot risico van small caps is dat kleinere bedrijven het slechter kunnen doen tijdens economische vertragingen of een regelrechte recessie.