Nuveen neemt meerderheidsbelang in Arcmont Asset Management

Nuveen, de vermogensbeheerder van TIAA, een van de grootste pensioenfondsen in de VS, is voornemens een meerderheidsbelang te nemen in Arcmont Asset Management, een van de grootste private debt vermogensbeheerders in Europa. Dat maken de partijen vandaag bekend. De overname betekent een uitbreiding van de expertise en aanwezigheid van Nuveen in de Europese private debtmarkt. Het is ook een aanvulling op de Noord-Amerikaanse private debt- en private equity-activiteiten van Churchill Asset Management, dat al onderdeel is van Nuveen.

Arcmont werd opgericht in 2011 en heeft inmiddels ruim $ 26 miljard aan kapitaal opgehaald bij ruim 350 blue-chip partijen en heeft voor ruim $ 20 miljard aan kredieten verstrekt. Het team van Arcmont, dat is verspreid over 6 kantoren in Europa telt ongeveer 100 medewerkers en heeft veel ervaring op het gebied van origination en onderhoudt relaties met private equity-partijen, bedrijven en adviseurs in Europa.

“Met het meerderheidsbelang in Arcmont vergroot Nuveen haar positie in een van de meest dynamische beleggingsmarkten. We kunnen zo nog beter voldoen aan de steeds complexere kapitaalbehoeften van klanten," zegt Jose Minaya, CEO van Nuveen.

Ken Kencel, CEO van Churchill: "We zullen samen optrekken om onze private equityklanten te voorzien van geïntegreerde en op maat gesneden financieringen. De beleggers krijgen op hun beurt toegang tot een nog breder scala aan aantrekkelijke investeringsmogelijkheden van een best-in-class private creditplatform.”

Anthony Fobel, CEO van Arcmont. “Door de overname kunnen we groeien binnen ons bestaande bedrijfsmodel en tevens investeren in aanvullende en aanpalende strategieën. Daarnaast kunnen we gebruikmaken van de aanzienlijke expertise en distributiemogelijkheden van Nuveen. Door onze sterke kanten te bundelen, verwachten we onze belangrijkste activiteit - kredietverlening aan het Europese midmarket-segment uit te bouwen.”

Door de overname ontstaat een van de grootste private debtpartijen ter wereld met meer dan $ 60 miljard aan ingebracht kapitaal. Hiermee gaat het totale bedrag aan alternatieve financieringen dat Nuveen onder beheer heeft naar $ 178 miljard. Arcmont en Churchill worden ondergebracht in een nieuwe entiteit die de naam Nuveen Private Capital krijgt. Fobel en Kencel blijven respectievelijk aan het hoofd staan van Arcmont en Churchill - die hun eigen merknaam en teams behouden - en worden allebei bestuursvoorzitter van Nuveen Private Capital in een gedeelde functie.

De overname is onderhevig aan goedkeuring van de Financial Conduct Authority en andere toezichthouders. Nuveen hoopt de deal in de eerste helft van 2023 te kunnen afronden. Financiële details worden niet bekendgemaakt./p>