Columbia Threadneedle: Huidige aandelenrally niet van lange duur

Sinds eind september hebben Europese aandelen een indrukwekkende stijging laten zien, maar econoom Steven Bell van Columbia Threadneedle denkt dat de koersen na de jaarwisseling opnieuw pas op de plaats moeten maken.

“De koerswinsten van Europese aandelen zijn sinds eind september opmerkelijk te noemen. De Euro Stoxx 50 steeg met 20% en dat was voor veel analisten, inclusief mijzelf, een verrassing. De algemene tendens over Europese aandelenbeleggingen was juist eerder negatief.”

Bell vraagt zich af of dit de terugkeer naar een bull-markt inluidt, of een kortstondige rally in een bear-markt is. “Een groot deel van de huidige koerswinsten wordt direct veroorzaakt door dalende gasprijzen. Dat op zich is goed nieuws. Toen Rusland in augustus de gaskraan dichtdraaide hoopten we allemaal op een warme, natte en winderige winter. Warm om de vraag te beperken, nat om de Noorse reservoirs te vullen en winderig om de stroomopwekking van de offshore windparken te verhogen.”

Vraag en aanbod zijn weer beter op elkaar afgestemd, stelt Bell. “Duitsland heeft zijn gasvoorraden gevuld en het aanbod van liquid natural gas (LNG) steeg sterk, vooral vanuit de Verenigde Staten. Daarnaast is het Duitse steunprogramma voor energieprijzen een meesterzet gebleken: wel subsidies, maar tot een bepaald niveau zodat het aantrekkelijk blijft om op energie te besparen. De Duitse industriële productie is met 15% afgenomen sinds de oorlog in Oekraïne begon en het energiegebruik daalde zelfs nog meer. Er is in de Duitse samenleving een grote inzet om het energieverbruik terug te dringen ongeacht de prijs.”

Risico's energievoorziening

Toch blijven risico’s volgens Bell aanwezig, met name vanwege de aanvallen op de infrastructuur van NAVO-landen die wellicht door Rusland zijn gepleegd, waaronder op energiekabels in Noorwegen, het Duitse spoornetwerk en websites van Amerikaanse vliegvelden. “Deze aanvallen vereisen specialistische kennis. De Noorse SvalSatkabel ligt enkele honderden meters diep in zee. Het is niet uitgesloten dat er nog aanvallen zullen volgen. De oorlog in Oekraïne verloopt voor de Russen misschien niet al te best, maar de aanvallen op de Oekraïense energievoorziening zijn effectief geweest. Als de energietoevoer naar Europa vanuit het Midden-Oosten deze winter onderbroken wordt, kan dat een prijsschok teweeg brengen.”

De economische data zien er volgens Bell wel beter uit dan verwacht, maar toch denkt hij dat de huidige aandelenrally slechts tijdelijk is. “Consumenten in ontwikkelde landen trakteren zichzelf na twee zware coronajaren dit jaar waarschijnlijk op een mooie Kerst. Reden waarom ik denk dat de huidige rally nog even aanhoudt, maar niet voor lang.”

Hij vervolgt: “Ten eerste zullen Europese consumenten een serieuze inkomensdaling meemaken. Lonen in de eurozone stijgen weliswaar met zo’n 3%, maar de inflatie zit in de dubbele cijfers. Consumenten kunnen voor Kerstmis nog terugvallen op hun spaarpot uit de coronajaren, maar na de jaarwisseling zullen ze toch echt op hun uitgaven moeten gaan bezuinigen. En als de vraag afneemt dalen de marges ook. Het lijkt er dus eerder op dat we nu met een rally in een bear-markt te maken hebben.”