Een sprankje hoop voor de opleving van goud

Bijdrage geschreven door Door Joe Foster, Portfolio Manager, Gold Strategy bij VanEck

Steunsignalen voor goud

Joe foster vaneck
Joe Foster
Terwijl de rente steeg en de 10-jaarsrente voor het eerst sinds 2008 boven de 4% uitkwam, slaagde de dollar er in oktober niet in nieuwe hoogtepunten te bereiken. Op de markten begon men zich af te vragen of de rente een piek bereikt, waardoor de goudprijs zich kon stabiliseren boven $ 1.600 per ounce. Goud bereikte op 4 oktober een maandelijks hoogtepunt van $ 1.729 tegen de achtergrond van nervositeit over de financiën van Credit Suisse en de aanhoudende gevolgen van Britse vastgoedfondsen die getroffen zijn door de Liability Driven Investment (LDI)-crisis. Daarna vertoonde het goud een lagere trend om de maand af te sluiten met een verlies van $ 27,05 (1,63%) op $ 1.633,56.

Historisch gezien trekt de vraag naar fysiek goud aan in Azië en het Midden-Oosten wanneer de goudprijs zwak is. De huidige lage goudprijs is geen uitzondering, omdat kopers in China, India en de VAE aanvoelen dat het om een koopje gaat. Volgens Bloomberg wordt goud in Dubai, Istanbul en Shanghai verhandeld tegen een hogere prijs dan de contante koers in Londen. Meer dan 527 ton is sinds april uit de kluizen van New York en Londen gehaald, terwijl de Chinese import in augustus het hoogste niveau in vier jaar bereikte. De vraag van de centrale banken is ook sterk: de World Gold Council meldt dat de banken in het derde kwartaal 399 ton hebben gekocht, het sterkste kwartaal ooit. Deze fysieke vraag kan ervoor zorgen dat goud een bodem vindt rond de huidige niveaus.

Mijnbouwbedrijven verplaatsen de naald naar “groen”

Goudaandelen boekten kleine winsten in oktober, waarbij de NYSE Gold Miners Index (GDMNTR)1 0,9% steeg en de MVIS Global Junior Gold Index (MVGDXJTR))2 0,8%. Er was interessant nieuws over de inspanningen van mijnbouwbedrijven om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De meeste mijnen gebruiken dieselapparatuur voor het laden en vervoeren van gesteente. Ondergrondse goudmijnen gebruiken vrachtwagens die tot 65 ton vervoeren, terwijl trucks voor open mijnen tot 300 ton kunnen vervoeren. Dit is vaak de grootste bron van broeikasgasemissies van een bedrijf, waardoor de ontwikkeling van niet-dieselapparatuur de sleutel is tot een groene mijnbouwindustrie. Australian Mining schrijft dat mijnbouwfabrikant Sandvik in december begint met het testen van de grootste elektrische truck op batterijen voor ondergrondse mijnbouw in de Sunrise Dam goudmijn in West- Australië, in de hoop deze in 2023 op de markt te brengen. Onvoldoende oplaadtijd en levensduur van de batterij zijn de belangrijkste belemmeringen geweest voor het gebruik van ondergrondse elektrische heftrucks. Hopelijk voldoet deze truck aan de behoeften van de mijnwerkers.

Bloomberg meldt dat leden van de International Council on Mining and Metals (ICMM) van plan zijn om tegen het einde van het jaar waterstof- en andere emissievrije technologieën te testen op 50 locaties. De CEO van de ICMM verwacht dat waterstof en elektrische trucks in 2027 op grote schaal beschikbaar zullen zijn, terwijl hij eerder uitging van 2040.

Oorlogen, inflatie en recessie: de risico’s blijven toenemen

Geopolitieke risico’s blijven escaleren. In haar index voor 2023 van de U. S. Military Strength heeft de Heritage Foundation het Amerikaanse leger afgewaardeerd van marginaal naar zwak, onder verwijzing naar de krimpende scheepsbouw, vertragingen en achterstallig onderhoud, verouderde vliegtuigen, een tekort aan piloten, een zeer slechte pilotenopleiding, lage munitievoorraden en een gebrek aan aanwervingen. S besteden ongeveer 3% van het bbp aan defensie, vergeleken met 5%-6% in de jaren 1980. Ondertussen herhaalde China op zijn congres van de Communistische Partij zijn voornemen om een belangrijke militaire macht te worden en de regio Taiwan te verenigen.

Verschillende recente maatregelen wijzen erop dat ook de macrorisico’s toenemen. Zowel de CPI3 als de PPI4 inflatie was opnieuw hoger dan verwacht. De CPI steeg in september met 8,5% op jaarbasis. Uit een studie van Deutsche Bank op basis van 126 waarnemingen over de hele wereld sinds 1970 blijkt dat wanneer de inflatie meer dan 8% bedraagt, deze altijd minstens vier jaar lang boven de 2% (de doelstelling van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed)) is gebleven.

In een recent artikel in de Wall Street Journal zei de algemeen directeur van het IMF dat “een wereldwijde recessie zeer goed mogelijk is”. Economen schatten de kans op een Amerikaanse recessie in de komende twaalf maanden gemiddeld op 63%, tegen 49% in juli.

Schuld is misschien wel het meest over het hoofd geziene gevaar

Twee risicogebieden die volgens ons op de markten over het hoofd worden gezien, zijn schulden en internationale valuta. Vorige maand meldden wij dat door de hogere rente de schuldendienst van de VS de grootste post op de federale begroting wordt. Natalia Gurushina, chief economist van VanEck voor vastrentende waarden uit opkomende markten, geeft twee grafieken die illustreren dat het probleem niet beperkt is tot de VS. De eerste grafiek laat zien dat veel landen over de hele wereld meer schulden hebben opgestapeld, aangevoerd door de twee grootste, de VS en China. De tweede grafiek geeft aan dat, naarmate de bestaande schuld wordt omgezet in hogere tarieven, de schuldendienst een veel groter deel van het mondiale bbp zal opslokken. Uit de raming van april 2021 van de rentebetalingen van de G7 voor 2026 blijkt dat slechts weinigen (of niemand) op deze toename van de schuldendienst hebben geanticipeerd. De schuldrisico’s zullen waarschijnlijk toenemen naarmate de economieën bezwijken onder het strakkere beleid van de centrale banken.

Economie beleggen

De schuld opstapelen: Primaire begrotingssaldi als % van het bbp

Begrotingstekorten

Bron: VanEck Research, IMF Fiscal Monitor. Gegevens per oktober 2022.

Historische wanverhouding in lokale goudprijzen

Wat de valuta betreft, hebben velen de duizelingwekkende stijging van de dollar en de onophoudelijke dalingen van vele andere valuta’s over de hele wereld gevolgd. De onderstaande grafiek toont de goudprijs in lokale valuta. De grijze lijn is goud in Amerikaanse dollars, terwijl de groenblauwe lijn goud in respectievelijk pond sterling en yen is. Goud in lokale valuta’s presteert van tijd tot tijd beter of slechter, maar historisch gezien bewegen de drie percelen meestal parallel. De rechthoek benadrukt de recente opmerkelijke divergentie tussen goud in Amerikaanse dollars en de andere twee valuta’s.

Wij hebben deze grafiek bekeken tot 1972 en er is nog nooit een dergelijke divergentie geweest. Dit zijn geen schurkenstaten met een despotische dictator, maar G7-landen met belangrijke reservemunten. Deze valutaschommelingen weerspiegelen de buitengewone risico’s waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd. Terwijl de VS problemen heeft met inflatie, schulden, verdeeldheid zaaiende politiek, criminaliteit en een verzwakkend leger, hebben andere landen problemen die groter zijn dan die in de VS, waardoor goud een hogere trend kan vertonen als lokale safe haven. Hoe lang kunnen de VS nog relatief geïsoleerd blijven van de crises die de rest van de wereld in toenemende mate teisteren?

Let op de kloof: Goudrendement in termen van dollar, yen en pond

Goudrendement dollar

Bron: Bloomberg. Gegevens per oktober 2022.