Het verlanglijstje op het Damrak

Terwijl Nederland zich opmaakt voor Pakjesavond kijkt ook de top van het Nederlands bedrijfsleven met spanning naar het eigen verlanglijstje. Welke vijf wensen hoopt BV Nederland komend jaar in vervulling te zien gaan?

Philips verlangt een goede nachtrust

Het geplaagde Philips wenst voor 2023 een einde aan de slaapapneu-affaire. Na het vervangen van de apparatuur, wat ongetwijfeld gaat lukken, blijft nog een akelige Amerikaanse rechtszaak over. Dat kan niet alleen jaren duren en veel geld kosten, maar ook leiden tot een ongewenst overnamebod. Op de Philips-kantoren in Amsterdam en Eindhoven zal vurig gehoopt worden op een vroegtijdige schikking.

ASML wenst een harmonieuze wereldorde

“Buurman” ASML in Veldhoven heeft de jackpot te pakken. De vermaarde EUV-machines zijn niet aan te slepen. Om de “hoofdprijs” volledig te incasseren wil ASML economisch gezien niets liever dan de machines ook aan China leveren. Hoog op het wenslijstje van bestuursvoorzitter Wennink en zijn team staat vermoedelijk dat Nederland tot een akkoord weet te komen met de Verenigde Staten.

Ahold Delhaize droomt Amerikaans

Ook de grootgrutter uit Zaandam heeft een wens ten aanzien van Amerika. In de consolidatieslag van de detailhandel hoopt CEO Frans Muller via een overname een mooie merknaam toe te kunnen voegen aan zijn imperium. Onlangs viste Ahold Delhaize achter het net bij de keten Albertsons, die wordt ingelijfd door concurrent Kroger . Maar er zijn meer gegadigden. De wens is dat het binnenkort tot een succesvolle deal gaat komen.

Just Eat Takeaway snakt naar winstgevend diner

Just Eat Takeaway snakt naar een positief bedrijfsresultaat in 2023. In 2022 ging het Amerikaanse bedrijfsonderdeel GrubHub een samenwerking aan met Amazon . Klanten van Amazon Prime hoeven geen bezorgkosten te betalen als ze bij GrubHub bestellen. Dit weekend werd bekend dat Amazon Prime Video inmiddels meer abonnees heeft dan Netflix en daarmee de grootste streamingdienst is geworden. Hopelijk gaat dat helpen om de wens van topman Jitse Groen in vervulling te laten gaan.

BV Nederland wil positieve energie

Een algemene wens waar het hele Nederlandse bedrijfsleven baat bij heeft zijn lagere gasprijzen. De gevolgen van het afschalen van Russisch gas in Europa wegen met de dag zwaarder. Op korte termijn is er een kleine pleister op de wond in de vorm van overheidssteun. Voor 2023 is maar de vraag wat de gasprijs gaat doen en of nieuwe steun dan nog betaalbaar is. Voor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven is het van groot belang dat de wens naar positief energienieuws snel in vervulling gaat.