Volgt er in 2023 weer een opleving van de IPO-markt?

Een analyse na het recordjaar 2021 en de afgeblazen beursintroducties in 2022 door Maxim Manturov, Hoofd Investment Research bij Freedom Broker en het beleggingsplatform Freedom24.

2021 brak alle records qua aantal beursintroducties. Geopolitieke onzekerheid, inflatie en rentestijgingen leidden in 2022 tot het omgekeerde: de belangstelling voor IPOs kelderde dit jaar enorm. De verwachtingen staan dus hoog gespannen: zal het tij keren in 2023?

Veel grote bedrijven over de hele wereld hebben hun beursgang in 2022 geannuleerd of uitgesteld in de nasleep van de oorlog (zoals bijvoorbeeld Bol.com, Coolblue en WeTransfer) Grote schommelingen op de markten hebben de belangstelling voor beleggen zo ook ernstig afgeremd. Hierdoor kregen vele bedrijven in principe extra tijd om zich klaar te maken voor hun beursgang zodra de koers van de markten bijdraait.

Tot nu toe hebben namelijk slechts 174 bedrijven ervoor gekozen om in 2022 in de VS naar de beurs te gaan, en 66 daarvan waren in de eerste twee maanden van het jaar, voordat Rusland Oekraïne binnenviel. De VS is veruit de meest populaire markt ter wereld om een beursnotering te krijgen en geeft daarom een goed beeld van de stand van zaken rond beursnoteringen.

2021 was in vergelijking een recordjaar met meer dan 1000 beursgangen in de VS. Een aantal dat ver boven het gemiddelde lag sinds de millenniumwisseling van 260 jaarlijkse beursgangen. Ook op de Nasdaq in Kopenhagen werd in 2021 een record gebroken met 19 noteringen, terwijl de belangstelling in 2022 volledig is verdwenen. 2021 zal verder herinnerd worden als jaar van de grote lanceringen in de elektrische auto-industrie, waaronder de grootste beursgang van het jaar door de Amerikaanse elektrische autofabrikant Rivian, die net geen 12 miljard dollar ophaalde.

En ook het SPAC-fenomeen was enorm populair vorig jaar, waarvan bijvoorbeeld de elektrische autofabrikant Lucid Motors gebruik maakte om naar de beurs te gaan. Toch zullen we in 2023 niet te veel kunnen verwachten van de SPACs. De Amerikaanse beursautoriteiten hebben de regels hiervoor aangescherpt, waardoor 2023 een stuk minder noteringen zal kennen vergeleken met 2021.

Kijk naar China, waar beursintroducties records breken

Toch deinst niet de hele wereld terug voor een beursintroductie in tijden van crisis: daar is China een uitstekend voorbeeld van. Want terwijl de beleggingsdrang in de westerse wereld is gedaald, is dat in China totaal anders (bron: Statista). Alleen al in de eerste helft van 2022 waren er 178 beursgangen, meer dan in de VS tot nu toe, die samen net geen 40 miljard dollar opbrachten.

Dit komt onder meer door het soepeler monetaire beleid van de Chinese centrale bank (PBC). Daarnaast is de Chinese regering volop bezig de economie te stimuleren met initiatieven om de haperende Chinese economie sneller te laten groeien. Er wordt 300 miljard yuan (ongeveer 40 miljard euro) aan leningen gegeven als steun voor staatsbanken en 500 miljard yuan (ongeveer 67 miljard euro) voor infrastructuur.

Bovendien zullen de Chinese autoriteiten de beperkingen op leningen aan de vastgoedsector aanzienlijk versoepelen, wat waarschijnlijk een tijdelijk einde kan maken aan China's anders zo diepe vastgoedcrisis. De regering heeft ook de periode voor corona-quarantaines verkort. Als de beperkingen verder worden versoepeld - bijvoorbeeld als China een vaccin ontwikkelt dat de Chinezen willen gebruiken - kan er meer vaart komen in de wereldeconomie en de investeringslust voor beursnoteringen.

Wanneer zal het tij van de beurs keren?

Een groot aantal hoopvolle bedrijven in het Westen staat nu in de rij om naar de beurs te gaan eens de onrust op de markten voorbij is en investeerders weer iets meer risico’s durven nemen. In China lijkt het erop dat we betere tijden tegemoet gaan in 2023, en de inflatiecijfers van oktober in de VS lieten een aanzienlijk grotere daling zien dan verwacht.

De vraag is wel of dit in Nederland ook zo zal zijn. De Beleggersbarometer van ING Nederland laat een daling zien maar de beleggers zijn minder negatief. In hun beleggingsvisie kijkt ING vast vooruit naar 2023 en zien zij kansen in obligaties, energieaandelen en - in de loop van het jaar - technologieaandelen. Als risico’s zien ze een groter dan verwachte krimp van de economie, nadelige gevolgen van de sterk gestegen rente, een voortdurende energiecrisis in Europa en geopolitieke conflicten. Veel Nederlanders zullen dan ook minder risico’s nemen.

De inflatie moet dalen tot een aanzienlijk lager niveau, zodat de centrale banken stoppen met renteverhogingen en geleidelijk overwegen de rente weer te verlagen. De hoge rente heeft een grote invloed op de waardering van groeibedrijven omdat beleggers doorgaans wegdraaien van risicovolle groeiaandelen en naar stabielere beleggingen gaan om hun risico's en volatiliteit in de portefeuilles te beperken.

Als centrale banken het monetaire beleid versoepelen en de obligatierente op lange termijn verlagen, kan dit de volatiliteit op de markten verminderen en beleggers meer risico laten nemen in hun portefeuilles. Daardoor kan de markt opnieuw belangstelling krijgen voor beursintroducties, en de kans is groot dat dat ergens in 2023 zal gebeuren.

Wie een concrete benchmark wil die veel van de bedrijven waarschijnlijk in de gaten houden, kijkt best naar de volatiliteitsindex (VIX), die onder niveau 20 moet liggen om het venster voor beursintroducties open te houden. Als het niveau boven de 20 ligt, hebben bedrijven in het verleden moeite gehad om correct geprijsd te worden wegens buitensporige schommelingen. Toch zullen we minstens het eerste kwartaal van 2023 moeten afwachten voordat de kans daarop vergroot - en waarschijnlijk zelfs tot in de tweede helft van het jaar.

Ipos historie